Savjeti kako da sačuvate mentalno zdravlje u vrijeme pandemije COVID-19

Radiosarajevo.ba
Savjeti kako da sačuvate mentalno zdravlje u vrijeme pandemije COVID-19
Pixabay / Ilustracija

Britanska Fondacija za mentalno zdravlje ima četiri savjeta kako sačuvati mentalno zdravlje tokom pandemije COVID-19.

Prvi je da se protiv straha borite činjenicama.

Glasine, spekulacije i histerične medijske objave mogu povećati nivou anksioznosti. Zato se informišite iz relevantnih izvora kao što je Svjetska zdravstvena organizacija.

Drugi savjet je da budete obazrivi prema sebi i drugima.

U teškim vremenima je razumljivo da budete pod stresom. Stoga budite svjesni toga, ali uvijek podsjetite sebe i druge da pazite na svoje mentalno zdravlje. Ohrabrite one koji su zabrinuti. Budite u kontaktu s ljudima za koje znate da žive sami.

Treći savjet je da mislite na svoje mentalno zdravlje ako ste u samoizolaciji.

Biti fizički distanciran od osoba koje volite može biti uznemirujuće. Zato iskoristite sva dostupna sredstva za komunikaciju s njima. Napravite raspored dnevnih aktivnosti. Budite aktivni koliko god je to moguće.

Posljednji je savjet da budete fokusirani na pozitivne vijesti.

Nemoguće je ignorisati negativne posljedice koje uzrokuje COVID-19. Ali, važno je da znate koliko se ljudi oporavilo. Usmjerite svoje misli na pozitivne stvari. To nije lažni optimizam. Zapravo, to je realni pogled koji vam može pomoći, navodi britanska Fondacija za mentalno zdravlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije