Provjeren recept: Napravite sami odličan ramazanski somun

1
Radiosarajevo.ba
Provjeren recept: Napravite sami odličan ramazanski somun
Foto: Facebook / Somuni

Mjesec ramazan je stigao, a po tradiciji muslimani u Bosni i Hercegovini i zemljama regije, dnevni post završavaju obrokom iftarom, čiji je gotovo i nezaobilazan dio somun tj. lepina.

Somune, naravno, vole i mnogi drugi, a ako želite sami napraviti somune, onda je ovo odličan recept za vas. Istina, nije najjednostavniji mogući, ali rezultat su fine i mekane lepinje… 

Za tijesto:

1 kg bijelog brašna,
50 g svježe germe,
1 kašičica šećera,
2 kašičice soli,
7,5 dl mlake vode,
2 kašičice maslinovog ulja

Za premazivanje:

1 žumanjak,
2 kašike pavlake/vrhnja 

Priprema:

U brašno izmrviti germu, dodati šećer i so. Mlakom vodom zamijesiti mekano tijesto. Miješati tako, dok pod prstima ne osjetite mjehuriće zraka koji počnu pucketati, nakon 5-6 minuta.

Kad ste tijesto umijesili, dodajte ulje uz rub posude pa lagano okrenite tijesto tako da ulje bude sa svih strana tijesta. Zdjelu u kojoj ste mijesili tijesto, pokriti sa plastičnom folijom i ostaviti na toplom da odstoji. Možete ga staviti u pećnicu na 40 stepeni.

Kad je tijesto udvostručilo zapreminu, lagano ga premijesite i ostavite da nadolazi. Ovaj proces obnovite još dva puta.

Nakon trećeg puta kada je tijesto uzraslo, istresite ga na brašnom posutu radnu plohu i podijelite na 10 hrpica.

Svaku hrpicu tijesta premijesite na brašnu i stavljajte na mekinjama i brašnom posut pleh iz pećnice, naopako okrenut. Nakom 10-tak minuta, tijesto rastanjite tako što šake skupite u pesnicu. Ostavite ga da odstoji još desetak minuta.

Nožem napravite mrežu po lepinjama/ somunima, zatim ih premažite sa umućenim žumancetom u koje ste dodali pavlaku/vrhnje. Sada uzeti viljušku i izbosti tijesto. Ostaviti ga da nadolazi pa opet izbosti više puta.

Pećnicu ugrijati na maksimum, u nju staviti pleh (bez lepinja) da se dobro ugrije, a onda nakon što se pleh ugrijao, brzo prebaciti lepinje sa pleha na kojem su nadolazile na vrući pleh u rerni. Lepinje/somune peći 4-5 minuta dok ne nadođu i dok ne dobijte svijetlo smeđu boju, piše Balkanplus

Vrijeme pripreme: 1 sat i 30 minuta

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije