Proklijali krompir krije opasnosti: Kada ga pripremiti, a kada baciti

Radiosarajevo.ba
Proklijali krompir krije opasnosti: Kada ga pripremiti, a kada baciti
Foto: Printscreen / YouTube / Krompir

Krompir je proklijao makar ga držali u podrumu, ili čak frižideru? Onda trebate biti oprezni.

Proklijali krompir može u sebi sadržavati toksičnu tvar solanin. Naučite kako prepoznati onaj koji je još jestiv, unatoč klicama i kako onaj koji treba baciti.

Ako stoji na tamnom i hladnom mjestu krompir će duže ostati svjež, no ipak, kome se nije dogodilo da mu krompir proklija prije no što smo ga stigli upotrijebiti?

Krompir gotovo svi uvijek imamo kod kuće jer je stvarno praktičan gomolj, sastavni je dio mnogih jela, a može se pretvoriti i u nekoliko potpuno različitih priloga: pire, pommes frites, kuhani s maslacem ili maslinovim uljem, pečen u pećnici... Ukusan je, daje puno energije pa koji kilogram uvijek imamo pri ruci.

Nije ni čudo da nam onda proklija, posebno jer većinom živimo u stanovima, nemamo ga kako smjestiti na hladno pa proklija još i brže. I uglavnom to ignoriramo. Otrgnemo klice i pripremimo ga kako smo i zamislili. Ipak nije svaki proklijali krompir jestiv.

Na šta trebate obratiti pažnju? Procijeni koliko je krompir proklijao, malo, klice su kratke i nema ih puno ili su se već fino razrasle?

Naime, što ih je više to je u krompiru više solanina, blago toksične tvari koja kod ljudi može izazvati simptome poput glavobolje, proljeva i povraćanja. 

Ako su klice izbile unatoč pravilnom skladištenju, najbolje je da pomnije pregledate krompir. Ako je gomolj, usto što ima klice, mekan i naboran, vrlo je vjerojatno da u sebi ima veliku količinu solanina i ne bi se smio više jesti.

No ako je i dalje tvrd i ima svoju formu, a proklijao je tek na nekoliko mjesta, slobodno ga jedite i dalje. No jedno je jasno, klice, jednako kao i dijelove krompira koji su zeleni treba ukloniti. Tada nema opasnosti po zdravlje, čak ni kod proklijalog krompira.

Hm, i da, nikad ga nemojte podgrijavati, piše Missmama.

Namirnice koje ne biste trebali podgrijavati

U užurbanoj svakodnevici i nedostatku vremena, mnogi podgrijavaju namirnice koje su ostale od ručka ili su pripremljene sinoć za danas. Ipak, neke ne bismo trebali podgrijavati. Donosimo vam listu namirnica koje pripadaju rizičnoj skupini jer ponovnom termičkom obradom gube nutritivna svojstva i enzime.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije