Profesionalni kuhari samo ovako dinstaju luk: Daleko je ukusniji, a gotov za tren

0
Radiosarajevo.ba
Profesionalni kuhari samo ovako dinstaju luk: Daleko je ukusniji, a gotov za tren
Foto: Pexels / Kako je bolje prokuhati vodu?

Dinstanje luka je nešto na šta često ne obraćamo pažnju. Isjeckamo luk, zagrijemo ulje i stavimo luk da se dinsta, dok mi radimo nešto drugo.

Ipak, svjetski kuhari imaju svoj trik, pa tako Gordon Ramsay u luk za variva i soseve, posipa sodom bikarbonom i šećerom, kako bi se što prije izdinstalo, a sam luk bio sočniji i ukusniji.

Osim toga, ovaj trik spriječava i širenje mirisa luka po cijeloj kući. Krivac za neprijatne mirise je oslobađanje sumpora iz luka prilikom termičke obrade.

Barbarez zadovoljan izdanjem protiv Njemačke: "Osnova naše igre je borba, karakter i moral"

Barbarez zadovoljan izdanjem protiv Njemačke: "Osnova naše igre je borba, karakter i moral"

Pored toga što neće širiti neprijatan miris, luk će se zgusnuti, pa će biti lakši za varenje.

Također, ako jelo koje pripremate sa dinstanim lukom zahtjeva pravljenje zaprške, komotno možete da je preskočite – luk izdinstan sa sodom daće jelu potrebnu gustinu.

Ovaj trik primjenjuju kuhari u velikim restoranima i hotelima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije