Probavne smetnje kod žena: Doktorica savjetuje šta i kako uraditi

0
Radiosarajevo.ba
Probavne smetnje kod žena: Doktorica savjetuje šta i kako uraditi
Foto: Pixabay / Pripazite svoja crijeva

Društvene mreže, osobito TikTok, preplavili su videozapisi u kojima žene sve više govore o svojim gastrointestinalnim tegobama, poput sindroma iritabilnog crijeva ili kronične nadutosti i time daju podršku svima koji u kupatilu provode više vremena nego što bi željeli.

Stručnjaci smatraju da je dijeljenje takvog sadržaja dobra stvar jer može pomoći drugima da potraže pomoć za temu koja je bila tabu. Isto tako naglašavaju da su mnogi ljudi plaćeni za promicanje ponekad neprovjerenih proizvoda i te da je moguće širenje dezinformacija, piše Associated Press News.

I dalje nije jasno postoji li sveukupni porast probavnih tegoba, ali neki stručnjaci taj trend pripisuju porastu tjeskobe nakon pandemije kod generacije koja je već ionako bila zabrinuta. Brojna istraživanja pokazala su da naš mozak i crijeva povezuje živčani sistem.

Znate li koliko radnika iz RS-a svaki dan dolazi da radi u Federaciju BiH?

Znate li koliko radnika iz RS-a svaki dan dolazi da radi u Federaciju BiH?

Kada je vaš mozak tjeskoban ili se osjećate depresivno, on te signale može prenijeti u crijeva što može otežati pravilno funkcioniranje vašeg gastrointestinalnog trakta. Uzroci sindroma iritabilnog crijeva nisu poznati, ali živčani sistem uvelike utječe na stanje, a stres može pogoršati simptome.

Ravnateljica psihijatrije za prehranu i način života Opće bolnice u Massachusettsu, doktorica Uma Naidoo, rekla je da posjet doktoru ovisi o razini vaše nelagode. Naidoo proučava vezu između hrane i mozga, a objasnila je da nagle promjene u navikama pražnjenja crijeva zabrinjavaju te da mogu zahtijevati daljnju procjenu.

Odmorite vaš organizam: Ovih pet namirnica su lako provarljive i pomoći će kada se osjećate loše

Odmorite vaš organizam: Ovih pet namirnica su lako provarljive i pomoći će kada se osjećate loše

"Na primjer, netko ko zapravo nije imao problema s probavom kao dijete ili tokom svog života, a onda odjednom otkrije vrlo ozbiljnu i značajnu promjenu u svojim navikama pražnjenja crijeva. Sve su to stvari o kojima bismo željeli da netko razgovara sa svojim doktorom", rekla je.

Doktora bi odmah trebali potražiti ako vidite krv u stolici, bez obzira na količinu ili stepen učestalosti ili ako imate proljev koji traje duže od nekoliko sedmica.

Za ublažavanje probavnih bolova mogu pomoći neke prakse svjesnosti poput upravljanja stresom, meditacije i disanja mogu pomoći, rekla ja Naidoo. Osjetljivost na hranu može potaknuti simptome sindroma iritabilnog crijeva, pa prilagodba prehrane i više tjelovježbe također mogu učiniti razliku.

"Pronalaženje dobrog probiotika ili polako i postojano dodavanje probiotika i fermentirane hrane u prehranu može biti dobro. Upravljanje stresom veliki je dio ovoga. U kombinaciji s prilagodbom prehrane, to može biti vrlo moćno", zaključila je doktorica. Ipak, ako se simptomi pogoršaju ili ih nije moguće kontrolirati kod kuće, to je znak da potražite stručnu pomoć, piše Večernji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije