Probajte recept za juneći gulaš star više od 4.000 godina
Naučnici su na temelju zapisa na pločama koje datiraju iz 1730. godine prije Krista rekonstruirali recepte za gulaš, supu i slična jela i prilagodili ih za današnju upotrebu.
Evo uputa za pripremu janjećeg gulaša:
Sastojci:
- 1 kilogram ovčetine, narezane na kockice
- ½ šoljice ovčje masti
- 1 mali luk, nasjeckan na sitno
- ½ čajne kašičice soli
- 1 kilogram cvekle, oguljene i narezane na kockice
- 1 šoljica sjeckane raštike
- ½ šoljica svježeg korijandera, nasjeckanog
- 1 šoljica perzijskog luka (šalot), također sjeckanog
- 1 kašičica sjemenki kumina
- 1 čaša piva
- ½ šoljica vode
- ½ šoljica narezanog poriluka
- 2 režnja češnjaka, oguljena i zgnječena
Za ukras:
- ½ šoljice svježeg korijandera, sitno sjeckanog
- ½ šoljice sitno sjeckanog vlasca
- 2 kašike sjemenki korijandera, grubo usitnjenih
Priprema:
Ovčju masnoću zagrijte u posudi dovoljno širokoj da raširite meso u jednom sloju. Dodajte meso i pirjajte na jakoj vatri dok sva vlaga ne ispari. Izvadite meso. Dodajte luk i kratko prodinstajte, dok ne postane proziran. Posolite, dodajte cveklu, rikolu, svježi korijander, perzijski luk šalot i kumin. Nastavite pirjati dok vlaga ne ispari. Vratite meso. Ulijte pivo, a zatim dodajte vodu. Lagano promiješajte i pustite da zakuha. Smanjite vatru, pa dodajte poriluk i češnjak. Ostavite da krčka oko sat vremena, dok se umak ne zgusne.
Preostali korijander i vlasac dobro promiješajte. Raštiku stavite na dno tanjira, pa pospite sjemenkama korijandera, vlascem i svježom korijanderom, pa na to stavite meso s umakom, prenosi 24sata.hr
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.