Najstarija porodica na svijetu otkrila recept za dug život

Radiosarajevo.ba
Najstarija porodica na svijetu otkrila recept za dug život
Telegraph / BBC
Ukupno imaju 1075 godina i 68 dana: porodica Donnelly iz Sjeverne Irske smatra se najstarijom na svijetu pa su tako upisani i u Guinnessovu knjigu rekorda.

Sad je 13-člana porodica otkrila svoju tajnu - to je tradicionalna zobena kaša.

Donnellyjevi se hrane zdravo i ekološki. Jedu meso iz slobodnog uzgoja te povrće iz vlastitog vrta, prenosi britanski Telegraph.

Dugovječna porodica privukla je pažnju šire javnosti pa su se za njih zainteresirali i stručnjaci. Skupina naučnika Međunarodnog centra za dugovječnost (ILC) provela je studiju o njihovim prehrambenim navikama.

Stručnjaci su im dali za pravo: zobena kaša smanjuje visoki pritisak, liječi dijabetes, smanjuje holesterol i štiti tijelo od srčanih oboljenja. Jedna američka studija pokazala je kako ljudi koji jedu hranu bogatu cjelovitim žitaricama, poput zobi, imaju 15 posto manju vjerovatnost da će umrijeti od srčanih bolesti.

No, kod dugovječnih stanovnika Sjeverne Irske nije riječ samo o načinu prehrane, nego o životnom stilu. Donnellyjevi općenito žive zdravo i izbjegavaju alkohol.

Peter i Ellen Donnelly iz Armagha u Sjevernoj Irskoj imali su 16 djece. Troje je umrlo, a ostali danas imaju od 72 do 93 godine. Ellen je živjela do 94. godine. Na 90. rođendan sestre Maureen, sada pokojni brat Austin zapitao se bi li se mogli upisati u Guinnessovu knjigu kao najstarija porodica na svijetu. Dok su se raspitivali, Austin je, nažalost, umro.

Njihov recept za dug život

Doručak u sedam sati: zobena kaša s domaćom marmeladom

Ručak u 13 sati: kuhano sezonsko povrće (grah, kupus, krumpir, grašak, cvjetača), ponekad jaja, domaći kruh i šoljica čaja

Večera u 18 sati: vikendom meso, obično domaća govedina, s krompirom i povrćem, a inače supa, jaja, povrće, domaći hljeb i voće

Posljednji obrok u 22 sata: zobena kaša, po želji s kašikom džema od jabuka međuobroci i mali zalogaji: jabuke, hljeb, čaj

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije