Probajte kolač za koji mnogi kažu da je bolji od seksa
Video-recept za ovu kalorijsku bombu s ukusom raja, dosad je na mreži YouTube pregledan više od milion i po puta, a evo i zašto.
Za koru vam je potrebno:
- 160 g brašna
- 30 g mljevenih badema
- 30 g kakao praha
- 50 g šećera
- 1/4 kašičice soli
- 120 g hladnog putera
- 1 kašičica vanile
- 1 jaje
- 2 kašike hladne vode
Prvo napravite koru i to tako što ćete pomešati sve „suhe“ sastojke, pa u njih dodati hladan puter isjeckan na kockice. Sve pomiješajte pa dodajte jaje, vanilu i vodu i ponovno umijesite. Ostavite da odstoji u frižideru 30 minuta.
Nakon toga tanko razvaljajte tijesto, stavite ga u kalup za tart, odsijecite višak, a tijesto u kalupu prekrijte folijom i vratite u frižider na još pola sata.
Nakon vađenja ga izbušite viljuškom, na njega stavite papir za pečenje i dvije šoljice svježeg pasulja (koji u ovom slučaju ima ulogu tega koji obezbeđuje da tijesto zadrži oblik), a zatim pecite 15 minuta na 180 stepeni.
Nakon 15 minuta izvadite pasulj pa pecite još 15 minuta. Ostavite da se korica ohladi, a zatim je izvadite iz kalupa.
Za karamel vam je potrebno:
- 300 g šećera
- 1/2 šoljice vode
- 1/2 šoljice slatke pavlake
- 70 g putera
- 1 kašičica soli
Skuhajte šećer i vodu da dobijete karamel. Ne miješajte, nego samo povremeno protresite posudu. Kad šećer dobije boju karamela, dodajte malo slatke pavlake i kuhajte još dva minuta. Sklonite s vatre, dodajte ostatak pavlake i malo soli, sve pomiješajte i dobijenim karamelom prelijte tijesto. Ostavite da se hladi 4-5- sati u frižideru.
Za preliv:
- 1/2 šoljice slatke pavlake
- 120 g crne čokolade
Pomiješajte ova dva sastojka na pari i prelijte preko svega. Ostavite da se ohladi i po želji ukrasite.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.