Prisjetite se omiljenog mirisa pred Ramazan i napravite topu
oTpa je specifična za Sarajevo gdje je neizostavan dio iftara, jer nakon datula i vode slijedi upravo ona.
Svako topu pravi na svoj način, ali najčešće se sastoji od vrhnja, maslaca/masla i različitih vrsta sira.
Topa je jako jednostavno a ukusno jelo, koje svako može napraviti.
Uživo iz Zagreba s utakmice kvalifikacija za Eurobasket: Hrvatska - Bosna i Hercegovina 62:55
Ona se uglavnom jede uz vruće somune, koji se umaču u topu, a često i u vrijeme Ramazana.
Kašika vam u svakom slučaju nije potrebna, jer je umakanje rukama tipično za topu i ujedno bitan faktor za ugodnu porodičnu atmosferu.
Ukoliko je pravite za dvije osobe, trebat će vam 50 ml vrhnja za kuhanje ili mlijeka, 60 g maslaca ili masti, 200 g kiselog vrhnja, te 200 g mladog ili bobičastog sira (cottage cheese), 50 g dimljenog sira, kao i 50 g naribane mozzarelle, 50 g turskog peynira ili feta sira, jedna kaškica soli te jedno do dva jaja, navodi Hanumina kuhinja.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.