Pripreme za jesen: Septembar je najbolji mjesec za gubitak suvišnih kilograma

0
Radiosarajevo.ba
Pripreme za jesen: Septembar je najbolji mjesec za gubitak suvišnih kilograma
Foto: Freepik / Ilustracija

Ako ste mislili da je vrijeme za dijete i treninge prošlo skupa s ljetom, čekate Novu godinu za nove odluke, ili smišljate neki novi izgovor zašto ne početi sada, stručnjaci kažu da je dosta odgađanja!

Istraživanja su pokazala da baš u jesen, koja je najpodcjenjenije vrijeme za mršavljenje, možete doći do tijela kakvog želiš.

Često plan mršavljenja započinjemo s brojnim izgovorima, od onih da smo trenutno prezaposleni, da je vrijeme za mršavljenje prošlo s ljetom, da čekamo početak Nove godine za nove odluke i slično.

Dodikova skupština i udar na državu: U ranim jutarnjim satima NSRS usvojio Nacrt izbornog zakona RS

Dodikova skupština i udar na državu: U ranim jutarnjim satima NSRS usvojio Nacrt izbornog zakona RS

No, odgađanje nikada nije bilo način kako izgubiti kilograme.

Koliko treba da trenirate ako sjedite osam sati u kancelariji

Koliko treba da trenirate ako sjedite osam sati u kancelariji

Zašto baš jesen?

Prema podacima iz aplikacije za mršavljenje, Lose It!, ovo doba godine je idealno za dovesti svoje tijelo u red. Gledajući koliko su njeni korisnici mjesečno gubili kilograme, primijetili su da ih se najviše izgubi na početku godine (zahvaljujući ispunjenim novogodišnjim odlukama), ali i u septembru, nakon ljetnog opuštanja i prije nadolazećih blagdana.

Jesen sa sobom nosi brojne prednosti u usporedbi sa zimom. Teretane i parkovi nisu prenapučeni kao i u ostatku godine, temperature su savršene za vanjske aktivnosti, a jesenske boje daju posebnu, smirujuću notu okolišu.

To daje priliku za psihički "novi početak", jer osjećaj vraćanja natrag u školu nakon zabavnog ljeta prisutan je i kod odraslih. Zato je idealno za započeti novi plan prehrane ili vježbanja.

Kako započeti?

Pogledajte kako izgleda kada 71-godišnjakinja diže tegove, otkrila tajnu uspjeha

Pogledajte kako izgleda kada 71-godišnjakinja diže tegove, otkrila tajnu uspjeha

Iskoristite sezonsku promjenu kako bi mogli pripremiti zdrave obroke sa svježim sastojcima, bili oni za doma ili ih nosite na posao. Tome će pomoći i kupovina hrane za nekoliko dana, nakon koje nećete imati potrebu jesti u restoranima, pekarama i brzu hranu.

Neke od jesenskih blagodati su prokulice, cikla, batat, jabuke i neizbježna bundeva, koje sve možeš iskoristiti u mnoštvu zdravih recepata.

Mnogima je problem započeti s vježbanjem, no kreiranje vlastitog rasporeda vježbi će vam pomoći u tome. Kao i sastanke, ukomponirajte ih u dan, ovisi kada vam 'pašu', prije ili poslije posla, rano ujutro ili navečer, nije bitno - samo je bitno odraditi ih.

U tome vam može pomoći i prijateljica ili prijatelj - nađite se na zajedničkog joggingu umjesto na jutarnjoj kafi.

Shopping vam također može pomoći da ostanete ustrajni. Nagradite se novom opremom za vježbanje ili neka vam za broj manja odjeća bude motivacija u sljedećoj kupovini.

Sve ovisi o vama! Septembar i početak jeseni otvaraju brojne mogućnosti kojima možemo promijeniti stil prehrane i rekreacije. O nama ovisi treba li nam samo lagana promjena perspektive za odluku o novim počecima ili strogi raspored koji će na kraju donijeti vidljive rezultate, piše Miss7

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije