Priprema se na jesen: Domaći sirup od crne zove, odličan za prehlade

0
Radiosarajevo.ba
Priprema se na jesen: Domaći sirup od crne zove, odličan za prehlade
Foto: Pixabay / Ilustracija

Bobice crne zove sadrže bogate antioksidanse, vitamine C i E, flavonoide, terpene i druge korisne tvari koje imaju antivirusna, antibakterijska i diuretička svojstva.

Sazrijevaju krajem augusta i u septembru, a od ovih zdravih tamnoplavih plodova priprema se sirup koji jača zdravlje. Ovaj sirup posebno je koristan tokom sezone prehlada, gripa i virusa, pomaže u borbi protiv povišene temperature, jača imunitet, liječi anemiju povećavajući nivo gvožđa u krvi, a takođe pomaže i kod opće slabosti organizma, zatvora i stresa.

Međutim, bobice se ne smiju jesti sirove jer su toksične i mogu izazvati trovanje. Termička obrada potpuno eliminiše toksičnost, što čini sirup sigurnim za konzumaciju. Ako iz recepta izbacite đumbir, ovaj napitak mogu piti i djeca.

Denis Bećirović: 'Evropski put je geostrateška investicija. Uskladili smo vanjsku politiku s EU'

Denis Bećirović: 'Evropski put je geostrateška investicija. Uskladili smo vanjsku politiku s EU'

Sastojci sirupa od bobica zove:

  • 1 kilogram zrelih bobica zove
  • 1 l vode
  • 0,75 kg šećera
  • 2 cm svježeg korijena đumbira
  • sok i korica od jednog limuna
  • 0,5 kilograma domaćeg meda

Priprema sirupa:

  • Bobice zove prelijte vodom i stavite da se kuha oko 15 minuta.
  • Sklonite s vatre, dodajte šećer, naredan đumbir, te sok i naredanu koru limuna.
  • Poklopite, pustite da odstoji 30 minuta, te procijedite kroz sito.
  • Procijeđeni sok zagrijte do ključanja, dodajte med, dobro promiješajte i dok je još topao, sipajte u čiste staklene flaše.
  • Sirup čuvajte na hladnom i mračnom mjestu (može i u frižideru) te koristite kao sirup za razrađivanje.

Napomena: Prije konzumiranja trebate se konsultovati sa svojim doktorom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije