Prijedlog za ručak: Zapečene mesne okruglice sa mozzarella sirom
Radiosarajevo.ba
Dolaskom toplijeg vremena većina populacije je na nekoj dijeti. Bez obzira na to, ugljikohidarti su nezaobilazna varijanta u bilo kojem obroku.
Za jedno od najukusnijih jela na meniju, važe mekane mesne okruglice u neodoljivom sočnom ukusu.
Sastojci:
U Sarajevu promovisana knjiga prof. dr. Esada Durakovića: Palestina na savjesti čovječanstva
- 700 g mljevene govedine
- 2 kašike nasjeckanog peršuna
- 60 g ribanog parmezana
Sočna junetina iz pećnice: Recept koji morate isprobati
- 60 g brašna od badema
- 2 jaja
- 1 kašičica soli
- 1/4 kašičice bibera
- 1/4 kašičice bijelog luka u granulama
- 1 kašičica luka u granulama
Recept dana: Neodoljiva sočna piletina na lovački način
- 1/4 kašičice sušenog origana
- 120 ml tople vode
- 300 ml omiljenog umaka od paradajza bez dodatka secera
- 150-200 g mozzarella sira
Priprema:
- U zdjelu za miješanje staviti meso, peršun, parmezan, brašno od badema, jaja, sol, biber, bijeli luk, luk, origano i toplu vodu. Sve dobro izmiješajte u jednoličnu masu. Žlicom grabiti smjesu i rolati među dlanovima u kuglice željene veličine.
- Peći okruglice u zagrijanoj pećnici na 190 stepeni oko 20 min. U međuvremenu napraviti umak od paradajza. Na maslinovom ulju izdinstajte luk i bijeli luk, dodajte 700 ml ispasiranog paradajza. Zatim dodajte sol, biber, origano i malo vegete . Sve kuhajte na laganoj vatri 30-tak min.
Za prste polizati: Punjene tikvice na orijentalni način
- Pečene okruglice prebacite na plićo pekač i prelijte sa pripremljenim umakom, na svaku kuglicu stavite komadić mozzarelle i zapecte u ugrijanoj pećnici na 190 stepeni oko 20 min dok se sir ne otopi i lagano porumeni.
Pečene okruglice izvaditi iz peći i posuti sa sjeckanim peršunom, servirajte uz kuhanu brokulu ili karfiol, piše Coolinarika.
Prijatno!!!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.
/ Najčitanije
/ Komentari
Prikaži komentare (0)