Priče s naše pijace: Tekstilna pijaca - živopisan prostor sa autentičnom atmosferom

1
Radiosarajevo.ba
Priče s naše pijace: Tekstilna pijaca - živopisan prostor sa autentičnom atmosferom
Foto: Radiosarajevo.ba / Zelena pijaca BTC Merkur

Ako je putovanje najbolji način da upoznate nove ljude, tada je posjeta gradskoj pijaci najbolji način da upoznate grad, njegovu dušu i jednostavno osjetite kako diše. Pijace su najstarija tržišta na kojem su se nudile razne vrste roba.

Tokom vremena su se mijenjale, prilagođavale potrebama društva i zajednice, a danas su većini ljudi sinonim za prodaju svježih namirnica, prije svega voća i povrća. Ipak, postoje i one pijace na kojima se prodaje i druga vrsta robe, poput cvijeća, antikviteta, ali i tekstila.

Upravo jedna takva, tekstilna pijaca sastavni je dio najposjećenije gradske pijace. Smještena u prizemlju, tekstilna pijaca predstavlja pravi labirint prodajnih mjesta sa raznovrsnom i jako bogatom ponudom. 

Među velikim brojem trgovaca nalazi se Hasna koja, zajedno sa svojim suprugom, na pijaci radi već 25 godina. Otkriva kako su se od samog početka opredijelili da njihov asortiman čini samo obuća, i svoju odluku nisu nikad promijenili.

Zelena pijaca BTC Merkur
Foto: Radiosarajevo.ba: Zelena pijaca BTC Merkur

"Svako ko prodaje obuću zna da to nije jednostavan posao za nas trgovce, jer da biste odgovorili na zahtjeve kupaca, u svojoj ponudi morate imati dosta modela u svim veličinama. Ali, godine rada su već iza nas i mogu reći da smo ipak zadovoljni", dodaje Hasna, koju sve njene kolege na pijaci zovu Hiba. 

U neposrednoj blizini susrećemo Jasminu, čije ponude dječije odjeće i obuće se ne bi posramile veće prodavnice specijalizirane za ovu vrstu robe. Reći da ponudu čine trenirke, majice, haljine, hlače, tene, cipele za svaku priliku, ne opisuje dovoljno raznolikost asortimana koji posjetioci mogu kupiti za svoje najmlađe. Jasmina se ovim poslom bavi već 15 godina, a na ovoj tekstilnoj pijaci je posljednjih pet.

"Povoljniji uslovi rada i lokacija bili su glavni razlog da se odlučim biti dijelom ove pijace", dodaje Jasmina.

Madžid - Zelena pijaca BTC Merkur
Foto: Radiosarajevo.ba: Madžid - Zelena pijaca BTC Merkur

Među mnogobrojnim prodavačima garderobe izdvaja se vedro lice mladog Madžida, koji kaže kako je pijaca neizostavan dio njegovog djetinjstva i odrastanja. Njegova majka, po struci trgovac, nakon što je ostala bez posla, počela je raditi na pijaci. Madžid je svakodnevno bio sa njom, i kada je nabavljala robu i kada je prodavala.

"Mama je voljela svoj posao i vjerujem kako je tu ljubav prenijela na mene. Još kao dijete sam bio najsretniji kada bi neko od trgovaca završio sa prodajom, a ja bih uzeo ponešto od mame, složio na pult i počeo prodavati. Danas mogu reći kako živim taj dječiji san i zaista sam sretan", govori Madžid i otkriva kako i njegov brat također radi na pijaci. Obojica su orijentirani na prodaju garderobe za muškarce, no ne smatraju se konkurencijom, jer kako kaže ovaj mladi trgovac, svako ima svoju nafaku i svoje mušterije.

Alma - Zelena pijaca BTC Merkur
Foto: Radiosarajevo.ba: Alma - Zelena pijaca BTC Merkur

Istog mišljenja je i Alma, iskusna trgovkinja, čiju ponudu također čini samo muška garderoba. Almin ulazak u svijet pijace desio se prije 25 godina, i na ovo putovanje krenula je zajedno sa suprugom. Danas im društvo pravi i jedan od dvojice sinova, koji svoju budućnost vidi u nastavku porodične tradicije rada na pijaci.

"Moj svekar i svekrva su radili na pijaci, pa je mom suprugu i meni bilo logično da i mi pokušamo zajedno ostvariti prihode na ovaj način. Poslije 25 godina mogu reći da smo uspjeli, a oboje se radujemo godinama koje su pred nama. Dodatna motivacija je i sin koji nam se pridružio, što znamo da će nastaviti naš put", uz osmijeh govori Alma.

U istom nizu nalazi se prodajno mjesto koje je dokaz da se na pijaci mogu kupiti i haljine za posebne prilike, poput matura i vjenčanja. Iako je tek godinu dana zakupac na ovoj pijaci, Emina ne krije svoje zadovoljstvo.

"Trgovina je porodični posao tako da je bilo sasvim prirodno da i ja budem trgovac. No, poslije nekoliko godina rada shvatila sam da želim prodavati haljine i žensku odjeću za posebne prilike. I evo me danas ovdje“ govori Emina i dodaje kako je čini sretnom kada pomogne svojim mušterijama da pronađu ono što traže i odu zadovoljni.

Emina - Zelena pijaca BTC Merkur
Foto: Radiosarajevo.ba: Emina - Zelena pijaca BTC Merkur

U labirintu prodajnih mjesta mnoštvo je još trgovaca sa različitim asortimanom i ponudom. Svako od njih ima svoju životnu i poslovnu priču, svoj poseban način pristupa kupcima i komunikacije sa njima, koji u konačnici utiču da li će se kupac vratiti ponovo.

Upravo posebnost svakog trgovca koji su posvetili godine svog života prodaji raznovrsne odjeće i obuće daje šarm ovoj pijaci. Hasna, Jasmina, Madžid, Alma i Emina predstavljaju različite perspektive i iskustva, ali ih povezuje ljubav prema poslu i pijaci. Njihova predanost i prilagodljivost tržišnim trendovima čine ovu pijacu neizostavnim dijelom grada. Tekstilna pijaca nije samo mjesto kupovine, već i živopisan prostor sa autentičnom atmosferom koja traje već decenijama.

U velikom labirintu prodajnih mjesta na tekstilnoj pijaci nalazi se mnoštvo trgovaca sa različitim asortimanom i ponudom. Svako od njih ima svoju životnu i poslovnu priču i svoj poseban način pristupa kupcima, a kakva je poveznica između ove dvije strane i zašto je ona bitna pročitajte u članku portala Radio Sarajevo. Link 👇 https://radiosarajevo.ba/magazin/zivot-i-stil/price-s-nase-pijace-tekstilna-pijaca-zivopisan-prostor-sa-autenticnom-atmosferom/525818

Posted by BTC Merkur on Wednesday, December 20, 2023


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije