Priče s naše pijace: Mliječni i suhomesnati proizvodi za gurmanski užitak

0
Radiosarajevo.ba
Priče s naše pijace: Mliječni i suhomesnati proizvodi za gurmanski užitak
FOTO: Radiosarajevo.ba / Zelena pijaca BTC Merkur

Mlijeko, sir, kajmak, suho meso, sudžuka, jaja, namirnice su za odličan doručak, ali vrlo često čine neizostavan dio bogate trpeze koja se priprema povodom rođendana, proslava i raznih zabava. U kombinaciji sa vrućim uštipcima i pogačicama predstavljaju pravi kulinarski užitak kojem je teško odoljeti.

Na tržištu je ponuda ovih proizvoda jako velika, od mlijeka sa različitim procentom mliječne masti, kajmaka sa raznim okusima, do mesnih proizvoda sa aromatičnim dodacima, čiji se miris najčešće ne osjeti zbog čvrstog pakovanja. Zbog velikog broja opcija koje marketi i trgovine nude na svojim policama, kupci su često u nedoumici koje od proizvoda odabrati. No oni iskusniji, koji najviše vjeruju vlastitim nepcima, odlučuju se za posebno rješenje – odlazak na pijacu. I to ne bilo koju pijacu, već na poseban odjel vjerovatno najposjećenije pijace u Sarajevu, gdje se mliječni proizvodi i suhomesnati specijaliteti spajaju u neodoljivoj harmoniji okusa.

Zelena pijaca BTC Merkur
FOTO: Radiosarajevo.ba: Zelena pijaca BTC Merkur

Pijaca na kojoj brojni trgovci na svojim tezgama nude svježe proizvode provjerene kvalitete, nabavljene od domaćih dobavljača, mjesto je na kojem kupci mogu probati komadić suhog mesa ili sira kako bi se uvjerili da li je dovoljno dobar da se nađe na njihovoj trpezi.

Jedan od trgovaca na mliječnoj pijaci je i Arslan, iskusni trgovac ali ujedno i najstariji prodavač. Na njegovoj tezgi nalaze se razni sirevi i mliječni proizvodi pripremljeni u okolini Breze, Visokog i Kaknja, dok se delikatese poput tvrdog sira nabavljaju sa Vlašića. Tokom hladnih zimskih dana ponuda se proširuje za suhomesnate proizvode.

"Zdravlje me dobro služi za moje godine, volim raditi i komunikacija sa mojim mušterijama mi mnogo znači. Ne bih mogao zamisliti da ne radim", ističe Arslan koji ponosno kaže da ima veliki broj redovnih kupaca, ljubitelja kvalitetnih domaćih mliječnih proizvoda.

Danas vas upoznajemo sa posebnim odjelom vjerovatno najposjećenije pijace u Sarajevu, gdje se mliječni proizvodi i suhomesnati specijaliteti spajaju u neodoljivoj harmoniji okusa. ❤️ 👉 U redovima članka na portalu Radio Sarajevo pročitajte kakva atmosfera vlada na ovoj pijaci i šta je zapravo najvažniji kriterij svakog prodavača za uspjeh kod kupaca. https://radiosarajevo.ba/magazin/zivot-i-stil/price-s-nase-pijace-mlijecni-i-suhomesnati-proizvodi-za-gurmanski-uzitak/522926

Posted by BTC Merkur on Tuesday, November 28, 2023

U istom nizu, Selver sa svojom tezgom prepunom savršeno pripremljenih suhomesnatih proizvoda, privlači one koji traže savršen dodatak svojim obrocima. Pored suhog mesa u ponudi je i domaća sudžuka, a mirisi koji se šire sa njegove tezge mame prolaznike. Selverova odanost kvaliteti čini ga omiljenim trgovcem među kupcima.

S druge strane pijace, nalazi se Zumrina tezga sa ponudom domaćih jaja, mlijeka i raznih vrsta mliječnih proizvoda. Ova vrijedna žena, koja na pijaci radi skoro 30 godina, više puta sedmično odlazi u Brezu i Gračanicu gdje od svojih dobavljača kupuje proizvode. Njihova svježina i kvaliteta, ali i Zumrina ljubaznost prema kupcima, čine da upravo ova tezga predstavlja nezaobilaznu destinaciju za sve one koji cijene kvalitetu domaćih proizvoda.

A tu je i Edin, najmlađi među njima, koji s jednakom strašću kao i njegove starije kolege obavlja posao trgovca. Njegova tezga puna je svježih i ukusnih suhomesnatih proizvoda koje su domaći proizvođači, uglavnom iz Visokog, pažljivo pripremili. Unatoč početnim sumnjama kupaca zbog njegove mladosti, Edin se zahvaljujući trudu i upornosti brzo dokazao, a blaga narav mu je dodatno pomogla da danas ima brojne redovne mušterije.

Zelena pijaca BTC Merkur
FOTO: Radiosarajevo.ba: Zelena pijaca BTC Merkur

Ponudu pijace mliječnih i suhomesnatih proizvoda čine proizvodi i ostalih vrijednih trgovaca, koji zajedno sa Arslanom, Selverom, Zumrom i Edinom dijele isti prostor i međusobno se podržavaju i uvažavaju.

Ova pijaca, zajedno sa zelenom i tekstilnom pijacom čini sveobuhvatnu ponudu jedne od najposjećenijih tržnica u glavnom gradu, i predstavlja mjesto na kojem se rad i kolegijalnost cijene, a kvalitet ponude predstavlja i dalje najvažniji kriterij za uspjeh kod kupaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije