Previše ste zauzeti da bi kosili travu? Ova vrsta je kao stvorena za vas

0
Radiosarajevo.ba
Previše ste zauzeti da bi kosili travu? Ova vrsta je kao stvorena za vas
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ilidža

Ako vas muči stalno košenje trave, odaberite biljku "mondo" - mekana je kao tepih i vrlo zahvalna za održavanje.

Jedna od najnižih ukrasnih trava botanički gledano nije trava već vrsta srodna đurđici. To je biljka pod nazivom Ophiopogon japonicus ‘Minor’ poznata i kao "mondo trava". Zimzelena vrsta koja stvara guste busene tamnozelenih listova, širi se rizomatski te se stoga lako razmnožava dijeljenjem.

Listovi su kratki svega do 10 cm, a među njima se od jeseni skrivaju plodovi – intenzivno plave, sjajne bobice. Ova vrsta je vrlo dobar izbor za sadnju u nizu uz rubove staza, ivičnjake ili kamenjare jer svojim bujnim busenima čini dekorativan zeleni prijelaz.

Počelo suđenje dvojici crnogorskih državljana, optuženi da su počinili silovanja u ratu u BiH

Počelo suđenje dvojici crnogorskih državljana, optuženi da su počinili silovanja u ratu u BiH

Uspijeva na gotovo svim tlima i ne treba joj puno svjetla, čak više voli samo popodnevno sunce. Jedino bez čega ne može je pravilno zalijevanje. Zato je izvrsna zamjena za travnjak jer će polako stvarati guste kolonije.

Jednom kada je posađena, možete je gotovo zaboraviti - ona podnosi sve vrste zanemarivanja. Sigurni smo da ćete uživati ​​u njenoj dubokoj zelenoj boji, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije