Ove biljke su prelijepe, ali mogu napraviti više problema: Čak privlače zmije u vaš vrt

0
Radiosarajevo.ba
Ove biljke su prelijepe, ali mogu napraviti više problema: Čak privlače zmije u vaš vrt
Foto: A. Č. / Radiosarajevo.ba / Zmija

Budući da su vlasnici kuća umorni od monolitnih zelenih travnjaka, ukrasne trave poput pampas trave (Cortaderia selloana) već dugi niz godina imaju svoj trenutak.

S tankim, biserno bijelim pahuljastim perjanicama koje se ponekad prelijevaju ružičasto ili srebrno preko brončanih, zelenih pramenova, ove veličanstvene teksture trave stoje visoko poput skulptura. Njihova je ljepota toliko kraljevska da ih mnoštvo dizajnera interijera poručuje za ukrašavanje prostora koristeći ih kao cvjetne aranžmane, eksponate ili dekoraciju za vjenčanja!

Osim njihove vizualne zanimljivosti, mnogi ih vrtlari cijene i zbog toga što ih nije potrebno održavati. Osim toga, izvanredno se dobro drže na padinama koje erodiraju dok ostaju otporni na sušu, jelene, sol i štetočine, piše House Digest.

Pogledajte kako izgleda spomenik Kulinu banu koji je otvoren u Banjaluci

Pogledajte kako izgleda spomenik Kulinu banu koji je otvoren u Banjaluci

Ipak, svi ti pozitivni atributi također predstavljaju temelje za njihovu invazivnost. Naposljetku ova izdržljiva trajnica koja se ne libi nastaniti na stranom teritoriju bez posebne pomoći vjerovatno će to napraviti u područjima gdje nije dobrodošla.

Nedostaci ne staju na tome, pampas također predstavlja opasnost od požara, manju vrijednost bioraznolikosti, stvara alergijske reakcije te privlači zmije i još mnogo toga...

Pampas trava je na zlom glasu zato što pruža utočište štetočinama dok tjera korisne divlje životinje. Zapravo, ona je popularna biljka za uređenje krajolika, a unutar njenog grma se zmije vole skrivati i to ima smisla.

Ovi su ukrasi dovoljno visoki i debeli da zmije mogu neprimijećeno kliziti okolo. To im daje odgovarajuću zaštitu od njihovih glavnih grabežljivaca, uključujući sove i jastrebove, i svih znatiželjnih ljudskih očiju. Neki su stanovnici također prijavili da su vidjeli štakore kako se ukopavaju duboko u te guste grmove. Oni, zajedno s drugim sićušnim stvorenjima koja se skrivaju u ovoj travi, dodatno služe za privlačenje zmija, piše Jutarnji List

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije