Vaše biljke će rasti kao lude: Najbolji savjeti za pravilno đubrenje

0
Radiosarajevo.ba
Vaše biljke će rasti kao lude: Najbolji savjeti za pravilno đubrenje
Foto: Pexels / Ilustracija

Da li ste se ikada pitali zašto vaše sobne biljke ne uspijevaju? Možda je problem u načinu na koji ih đubrite.

Stručnjaci otkrivaju najbolje savjete za pravilno đubrenje koji će vam pomoći da vaše biljke rastu kao lude

Kako pravilno oploditi sobne biljke

Prvo, zalijte biljku prije nego što primijenite đubrivo. Ovo će spriječiti oštećenje korijena, a vlažno zemljište omogućiti bolju apsorpciju hranljivih materija. Redovno provjeravajte da li korijenje biljke prerasta saksiju ili posudu.

Anketa otkriva: Većina Njemaca protiv ugradnje mikročipova, ali medicinski čipovi izazivaju interes

Anketa otkriva: Većina Njemaca protiv ugradnje mikročipova, ali medicinski čipovi izazivaju interes

Sobne biljke ne samo da dodaju boju i živost prostoru, već služe i kao lijepa dekoracija koja unosi eleganciju u vaš dom. Ipak, imajte na umu da biljke u zatvorenim prostorima nemaju stalan protok hranljivih materija iz zemlje, te se njihovi resursi u saksijama vremenom iscrpljuju. Da biste pomogli vašim biljkama da napreduju, potrebno je da naučite kako pravilno da ih oplodite.

Izbor odgovarajućeg đubriva

Nisu sva đubriva jednaka – u stvari, mnogi koriste pogrešno đubrivo ili previše njega, što može naškoditi biljkama. Patrik Hilman, entuzijasta za biljke i vlasnik "Baz and Thrive Gardens", preporučuje đubrivo rastvorljivo u vodi, naročito riblju emulziju. Organska đubriva traju duže i bolje hrane biljke od hemijskih.

Pravilna primjena đubriva

Primjena đubriva je jednostavna, ali nikada ne stavljajte đubrivo direktno na biljke u teglici. Hilman predlaže razblaživanje đubriva u odnosu od 1/4 do 1/2 kašičice na galon vode (3,7 litara). Također, savjetuje da se uvijek zalije biljka prije oplodnjavanja kako bi se spriječilo oštećenje korijena i poboljšala apsorpcija hranljivih materija. Ako koristite riblju emulziju, imajte u vidu da može imati blagi miris koji će nestati za dan-dva. Obavezno ispraznite posudu za odvod ispod teglice da biste uklonili višak vode.

Ova biljka je često dekoracija: Jeste li znali da može biti jako opasna?

Ova biljka je često dekoracija: Jeste li znali da može biti jako opasna?

Kada primijeniti đubrivo?

Oplođujte biljke svakih dvije do tri nedjelje od kraja marta do sredine septembra. Nakon toga, prestanite sa đubrenjem jer biljke treba da se odmore tokom kraćih zimskih dana kada neće mnogo rasti.

Novi izdanci i presađivanje

Provjerite korijenje biljaka i prerastanje saksija. Proljeće je idealno vrijeme za procjenu stanja i presađivanje biljaka u veće sakasije, dodajući malo komposta.

Biljke koje ne treba često đubriti

Sukulenti i kaktusi ne vole previše azotnih đubriva. Hilman savjetuje da se ove biljke đubre samo jednom u mjesec i po dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije