Ovo su biljke koje rastu samo jednom: Kad uvenu nikad više ne mogu narasti

0
Radiosarajevo.ba
Ovo su biljke koje rastu samo jednom: Kad uvenu nikad više ne mogu narasti
Foto: Pexels / Drvo palme

I dok jednogodišnje biljke cvatu samo do kraja sezone, a trajnice znaju opstati i do pola stoljeća, dvogodišnje biljke svoj puni sjaj dosežu, kao što im sam naziv govori, u drugoj godini nakon sadnje. Postoji još jedna skupina - manje poznata, ali beskrajno fascinantna.

Riječ je o monokarpnim biljkama koje tokom svog života cvjetaju samo jednom, nakon čega umiru. Ovaj jedinstveni ciklus cvatnje i smrti znači da biljka može provesti godine, pa čak i desetljeća, rastući i akumulirajući energiju prije nego što konačno procvjeta.

Ali, rezultat je najčešće spektakularan i vrijedan čekanja. Donosimo pregled nekih od najljepših.

Lijepe vijesti: Gas u Federaciji Bosne i Hercegovine će biti jeftiniji

Lijepe vijesti: Gas u Federaciji Bosne i Hercegovine će biti jeftiniji

Stoljetna biljka

Neka vas ne zavara njeno ime - stoljetna biljka (Agava americana) raste između 10 do 30 godina. Tokom tog vremena naaste otprilike 1,8 metara visine, a zatim izbaci ogromnu cvjetnu stabljiku koja može doseći 9 metara, često šokirajući svoje vlasnike.

Američki columbo

Za razliku od nje, devetnaestogodišnji američki columbo (Frasera caroliniensis) nakon puno godina rasta izbaci 1,8 do 2,4 metara visok šiljak s efektnim zelenim i ljubačistim pjegavim cvjetovima.

Ova biljka posebno je popularna u Americi te je nedavno Botaničkom vrtu Sjeverne Karoline u Chapel Hillu zadobila veliku medijsku pažnju tokom rijetke cvatnje.

Riblja palma

Među otporne i čvrste monokarpne biljke ubraja se i riblja palma (Caryota spp.), koja je sposobna narasti čak 15,2 metara u visinu.

U dobi između 10 i 20 godina urode visećim cvjetovima ružičaste boje sa žutim tučkom, a ovaj predivan prizor može potrajati do pet godina. Nakon toga stablo umire.

Bambus i banane

Biljka koju malo ko želi imati u vrtu također je monokarpna. Ozloglašeni bambus, koji invanzivnim širenjem u trenu uništava cijelu okućnicu, a nerijetko i temelje kuće, u nekim slučajevima procvjeta tek nakon 100 godina.

August je pravo vrijeme za sadnju nekoliko biljaka: Jedna od njih je mnogima na popisu omiljenih

August je pravo vrijeme za sadnju nekoliko biljaka: Jedna od njih je mnogima na popisu omiljenih

S druge strane, banane također cvatu samo jednom, ali toliko se brzo razmnožavaju iz korijena da nova biljka naraste ubrzo nakon što je dala predivan cvijet i ukusno voće.

Sempervivum

Ako ste zainteresirani za sadnju biljke u čijem ćete spektakularnom cvatu uživati samo jednom, Sempervivum je dobra opcija. Raste u 15 cm visokim, gustim rozetama i množi se stvarajući sve veći broj manjih rozeta, koje zauzvrat stvaraju svoje.

To znači da ćete morati ograničiti masovno širenje, ali trud će se na kraju isplatiti jer nakon tri do četiri godine ova biljka daje 20 cm visoku stabljiku sa zvjezdastim cvijetom na vrhu.

Biljka urna

Za kraj, tu je i popularna bromelijska sobna biljka, često nazivana 'biljka urna', koja također cvjeta samo jednom oko treće godine ukrašavajući svoje zadivljujuće, bodljikave ružičaste latice s malim ljubičastim cvjetovima koji dopunjuju njihove široko-zelene listove

Kao i kod ostalih, matična biljka tada predaje svoj život, dopuštajući mladicama koje je proizvela da nastave porodičnu tradiciju, piše tportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije