Stavite ove biljke u svoj vrt i stršljenovi će vas pustiti na miru

0
Radiosarajevo.ba
Stavite ove biljke u svoj vrt i stršljenovi će vas pustiti na miru
FOTO: Pixabay / Brojni benefiti za zdravlje

U ljetnim mjesecima, uz velike vrućine, opće je poznat problem sa stršljenima koji mogu napraviti pravu štetu u vrtovima i okućnicama, uzrokujući čak i opasne posljedice po zdravlje i život.

Umjesto hemijski problematičnih sredstava poput pesticida i drugih metoda, postoji prirodan i ekološki prihvatljiv način da ih držite podalje, a riječ je o biljkama koje tjeraju stršljene.

Osim što estetski obogaćuju vrt, one ispunjavaju i važnu funkciju: djeluju kao prirodni repelenti koji odbijaju stršljene i druge štetne insekte. Ovdje su biljke koje imaju dokazano najučinkovitiji učinak na odstranjivanje stršljena:

Hoće li doći do obustave svih procesa u sudovima BiH? Advokati najavili štrajk od 1. augusta

Hoće li doći do obustave svih procesa u sudovima BiH? Advokati najavili štrajk od 1. augusta

Krastavac

Krastavac je prva biljka u nizu koja se pokazala učinkovitom u tjeranju stršljena. Ovo popularno povrće, osim što je izvrstan dodatak ljetnim salatama i osvježavajućim koktelima, ima i svojstvo odbijanja pčela i stršljena. Stršljeni nisu veliki obožavatelji gorčine kiselih kora krastavaca, zbog čega su korisni saveznicii u borbi protiv insekata.

U svom vrtu možete koristiti krastavce na nekoliko načina. Možete ih posaditi kako biste dobili svježe plodove za grickanje ili pripremu jela, ili možete jednostavno staviti kore krastavaca po vrtu kako biste iskoristili njihovo prirodno svojstvo odbijanja štetočina.

Ako se odlučite posaditi krastavce, imajte na umu da su krastavci tropsko povrće koje treba toplo vrijeme i dovoljno vlage za optimalan rast i razvoj.

Bosiljak

Bosiljak je još jedna biljka koja učinkovito tjera stršljene. Bosiljak je izvrstan dodatak vašoj kuhinji, ali i prirodni repelent protiv štetočina. Riječ je o mirisu koji koji ova biljka ima, a tjera ose, pčele, stršljene i druge insekte.

Pelin

Posljednja biljka koja učinkovito odbija stršljene je pelin. Pelin sadrži absint, tvar koja je otrovna za insekte, uključujući i stršljene.

Oštar miris pelina služi kao upozorenje stršljenima na potencijalnu opasnost, zbog čega će svakako pobjeći što dalje od biljke pelina, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije