Ukoliko imate ove tri biljke u vrtu možete izgubiti na vrijednosti nekretnine i za 20 posto

1
Radiosarajevo.ba
Ukoliko imate ove tri biljke u vrtu možete izgubiti na vrijednosti nekretnine i za 20 posto
Foto: Pexels / Dvorište/Ilustracija

Iako biljke mogu uljepšati vaš vrt i povećati privlačnost vašeg doma, važno je znati da neke od njih mogu imati suprotan učinak.

Određene invazivne vrste ne samo da mogu narušiti estetiku vrta, već i smanjiti vrijednost vaše nekretnine te otežati njezinu prodaju.

Prema istraživanjima, dobro uređeni vrt može povećati vrijednost kuće i do 77 posto, ali postoje biljke koje zbog svoje invazivne prirode mogu prouzročiti štetu. Portal Express donosi popis opasnih biljaka koje treba izbjegavati.

Šetači, biciklisti, kućni ljubimci: Ovako izgleda subota u centru Sarajeva

Šetači, biciklisti, kućni ljubimci: Ovako izgleda subota u centru Sarajeva

Žljezdasti nedirak (Himalajski Balzam)

Žljezdasti nedirak, poznat i kao himalajski balzam, može narasti do tri metra visine i prepoznatljiv je po svojim ružičastim cvjetovima. Uprkos svojoj ljepoti, ova biljka je izrazito invazivna. Njene sjemenke mogu se raširiti i do 800 metara daleko, što može dovesti do gušenja drugih biljaka koje se bore za svjetlo, hranjive tvari i vodu. Geodet Bradley MacKenzie upozorava na važnost kontrole ili potpunog uklanjanja ove biljke kako bi se spriječilo njeno širenje.

Ilustracija

Japanski dvornik

Japanski dvornik prepoznatljiv je po crvenim izdancima i listovima koji u proljeće i ljeto mogu narasti do tri metra. Najveći problem s ovom biljkom je njeno korijenje koje može doprijeti i do 20 metara ispod zemlje. Stručnjaci ističu da širenje japanskog dvornika može oštetiti cjevovode i odvode te oslabiti temelje kuće. "Uočite li japanski dvornik u svom vrtu, važno je odmah poduzeti mjere prije nego što bude prekasno", naglašava MacKenzie.

Rhododendron ponticum

Rhododendron ponticum je invazivna korovska vrsta rododendrona, koja je nezakonita za sadnju u divljini u mnogim zemljama. Postoji nekoliko metoda za uklanjanje ove biljke, uključujući ručno čupanje. Međutim, zavisno od stepena zaraze, ručno čupanje može biti nedovoljno učinkovito te se preporučuje kontaktiranje stručnjaka za potpunu eradikaciju. MacKenzie savjetuje da se odmah pristupi uklanjanju ove biljke kako bi se spriječila daljnja šteta.

U zaključku, iako biljke mogu značajno doprinijeti estetici i vrijednosti vašeg vrta, važno je pažljivo birati vrste koje sadite. Kontroliranje i uklanjanje invazivnih biljaka može spriječiti potencijalnu štetu i osigurati da vaš dom zadrži svoju vrijednost i privlačnost, piše Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije