Prepoznatljiv okus, jednostavna priprema: Originalni recept za Bajaderu

0
Radiosarajevo.ba
Prepoznatljiv okus, jednostavna priprema: Originalni recept za Bajaderu
Foto: Coolinarka / Bajadera

Jedna od omiljenih čokoladnih poslastica svih generacija je bajadera, prepoznatljivog okusa i izgleda.

Najpoznatija je njezina kupovna varijanta, no postoji i prava domaća koja je, kažu, daleko bolja.

Sastojci:

150 g sitno mljevenih blanširanih badema
100 g sitno mljevenih pečenih (oguljenih) lješnjaka
250 g Petit Beurre keksa (mljevenog)
200 g maslaca
100 g čokolade za kuhanje
100 g bijele čokolade

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Recept za brzu, finu i jednostavnu čokoladnu tortu - gotova za samo pola sata!

Recept za brzu, finu i jednostavnu čokoladnu tortu - gotova za samo pola sata!

Za sirup:

185 g šećera
1 vanilin šećer
10 kašika vode

Za glazuru:

200 g čokolade za kuhanje
75 g maslaca
1 kašika suncokretovog ulja
1 kašika vode

Priprema:

Najprije na suhoj tavi kratko tostirajte lješnjake, malo ih ohladite pa im skroz očistite opne i hladne sitno sameljite. Sameljite i blanširane bademe. U dubljoj zdjeli pomiješajte mljevene kekse, lješnjake i bademe. Na pari u dva lončića otopite čokolade.

U širi lonac stavite šećer i vanilin šećer, prelijte ga s 10 kašika vode pa otopite. Kad se šećer otopio, uz stalno miješanje na laganoj vatri kuhajte oko 5 minuta dok se ne napravi gušći sirup. Ugasite vatru i dodajte maslac narezan na kockice pa miješajte dok se maslac skroz ne otopi.

Dobivenim sirupom zalijte kekse s bademima i lješnjacima pa dobro sve izmiješajte. Dobit će ukupno između 870 i 900 g smjese. U jednu posudu odvažite 500 g smjese, a u drugu stavite ostatatk (370-400 g). U posudu s više smjese dodajte otopljenu bijelu čokoladu pa sve dobro izmiješajte. Ako je smjesa presuha, slobodno dodajte 2 kašike mlijeka. Smjesa mora biti više prhka, nego ljepljiva. U drugu posudu s manje smjese dodajte otopljenu tamnu čokoladu, isto izmiješajte i dodajte malo mlijeka ako procijenite da treba. 

U kvadratni pleh stavite papir za pečenje, malo ga premažite maslacem pa istresite tamnu smjesu. Smjesu prvo nasipajte rukama, pa je poravnajte, prebacite papir za pečenje preko nje pa je dobro utisnite (čašom, valjkom ili nečim tvrđim).

Odstranite papir pa odmah po tamnom dijelu ravnomjerno rasporedite svijetli dio, ponovite utiskivanje isto kao s tamnim dijelom. Stavite kolač van na hladno ili u hladnjak da se hladi dok pripremite glazuru.

Napravite glazuru

Na pari otopite natrganu Dorina čokoladu za kuhanje, maslac narezan na kockice, ulje i vodu. Glazurom prelijte kolač i stavite ga na hlađenje (najmanje 2-3 sata, a najbolje preko noći.) Kolač narežite na duguljaste prutiće, baš kao bajadera i poslužite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije