Najukusniji blagdanski kolačići: Trokutići sa lješnjacima

0
Radiosarajevo.ba
Najukusniji blagdanski kolačići: Trokutići sa lješnjacima
Foto: Printscreen / Trokutići sa lješnjakom

Ideja za fine poslastice nikada nije dosta, naročito kada važni datumi i blagdani polako kucaju na vrata.

Lagani za pripremu i ukusni kolačići, sigurno će se dopasti svima.

U nastavku vam donosimo recept za trokutiće sa lješnjacima.

Delegacije iz RS stigle u bivšu Dobrovoljačku ulicu: Položili cvijeće i zapalili svijeće

Delegacije iz RS stigle u bivšu Dobrovoljačku ulicu: Položili cvijeće i zapalili svijeće

Sastojci:

225 gr brašna
1 žličica praška za pecivo
100 gr šećera
1 vanilin šećer
1 jaje
1 žumanjak
100 gr margarina

Vanilin kiflice u verziji koju ćete jesti bez grižnje savjesti

Vanilin kiflice u verziji koju ćete jesti bez grižnje savjesti

Ostalo: 

3 žlice marmelade po želji
150 gr margarina
150 gr šećera
2 vanilin šećera
3 žlice vode
100 gr mljevenih lješnjaka
200 gr sjeckanih lješnjaka

Glazura:

200 gr čokolade
5 žlica ulja

Priprema:

Kako biste napravili tijesto, u zdjelu dodajte brašno i prašak za pecivo. Sastojke pomiješajte i u sredini napravite udubinu, te nastavite dodavati šećer, vanilin šećer, jaje, žumanjak i margarin ili maslac, sobne temperature i nakon toga zamijesite tijesto. Stavite u tepsiju dimenzija 31 x 33 cm pouljite i pobrašnite.

Najbolji recept za krofne: Ako ste i početnik, ništa ne brinite - postoji trik

Najbolji recept za krofne: Ako ste i početnik, ništa ne brinite - postoji trik

Na masni papir postavite tijesto i pokrijte drugim masnim papirom i malo pritisnite. Tijesto razvaljajte na veličinu tepsije. Dok ga valjate možete po potrebi ukloniti papir, i višak tijesta zalijepiti tamo gdje fali. Pripremljeno tijesto prebacite u tepsiju i odvojite polako masni papir, a krajeve po potrebi možete popraviti prstima.

Zatim u lonac dodajte narezani margarin ili maslac, šećer, vanilin šećer i vodu i to stavite kuhati. Kad se sastojci istope, lonac sklonite sa strane. Dodajte pržene sjeckane lješnjake i pržene mljevene lješnjake, sve pomiješajte Marmeladu po želji, rasporedite po tijestu, te na marmeladu istresite i rasporedite pripremljene lješnjake. Nije potrebno čekati da se ohlade. 

Kolač stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stepeni oko 20 – 25 min. Ostavite ga da se sasvim ohladi i režite ga na jednake trake vodoravno, a potom režite na jednake trake okomito. Još vam preostaje da ga izrežete ukoso i tako ćete dobiti trokutiće. Za glazuru u sjeckanu čokoladu dodajte ulje i istopite u mikrovalnoj ili na pari.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije