Najukusniji blagdanski kolačići: Trokutići sa lješnjacima
Ideja za fine poslastice nikada nije dosta, naročito kada važni datumi i blagdani polako kucaju na vrata.
Lagani za pripremu i ukusni kolačići, sigurno će se dopasti svima.
U nastavku vam donosimo recept za trokutiće sa lješnjacima.
Sestra preminule Džejle Drapić u teškom stanju zbog zuba: 'Liječila se kod istog stomatologa'
Sastojci:
225 gr brašna
1 žličica praška za pecivo
100 gr šećera
1 vanilin šećer
1 jaje
1 žumanjak
100 gr margarina
Vanilin kiflice u verziji koju ćete jesti bez grižnje savjesti
Ostalo:
3 žlice marmelade po želji
150 gr margarina
150 gr šećera
2 vanilin šećera
3 žlice vode
100 gr mljevenih lješnjaka
200 gr sjeckanih lješnjaka
Glazura:
200 gr čokolade
5 žlica ulja
Priprema:
Kako biste napravili tijesto, u zdjelu dodajte brašno i prašak za pecivo. Sastojke pomiješajte i u sredini napravite udubinu, te nastavite dodavati šećer, vanilin šećer, jaje, žumanjak i margarin ili maslac, sobne temperature i nakon toga zamijesite tijesto. Stavite u tepsiju dimenzija 31 x 33 cm pouljite i pobrašnite.
Najbolji recept za krofne: Ako ste i početnik, ništa ne brinite - postoji trik
Na masni papir postavite tijesto i pokrijte drugim masnim papirom i malo pritisnite. Tijesto razvaljajte na veličinu tepsije. Dok ga valjate možete po potrebi ukloniti papir, i višak tijesta zalijepiti tamo gdje fali. Pripremljeno tijesto prebacite u tepsiju i odvojite polako masni papir, a krajeve po potrebi možete popraviti prstima.
Zatim u lonac dodajte narezani margarin ili maslac, šećer, vanilin šećer i vodu i to stavite kuhati. Kad se sastojci istope, lonac sklonite sa strane. Dodajte pržene sjeckane lješnjake i pržene mljevene lješnjake, sve pomiješajte Marmeladu po želji, rasporedite po tijestu, te na marmeladu istresite i rasporedite pripremljene lješnjake. Nije potrebno čekati da se ohlade.
Kolač stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stepeni oko 20 – 25 min. Ostavite ga da se sasvim ohladi i režite ga na jednake trake vodoravno, a potom režite na jednake trake okomito. Još vam preostaje da ga izrežete ukoso i tako ćete dobiti trokutiće. Za glazuru u sjeckanu čokoladu dodajte ulje i istopite u mikrovalnoj ili na pari.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.