Vanilin kiflice u verziji koju ćete jesti bez grižnje savjesti

0
Radiosarajevo.ba
Vanilin kiflice u verziji koju ćete jesti bez grižnje savjesti
Foto: Twitter / Vanilin kiflice

To što ne smijete jesti orašaste plodove ne znači da ne možete uživati u omiljenim prazničnim poslasticama.

Tokom praznika sve se nekako vrti oko kolača. Svi im se veselimo, svi ih rado pečemo, uživamo u njihovom mirisu koji se širi po našim domovima, nudimo ih dragim gostima i s veseljem ukrašavamo.

No, ako zbog nekih bolesti ili alergija morate izbjegavati određene sastojke poput orašastih plodova, to ne znači da morate tužno gledati druge kako uživaju, prenosi Živim.hr

Ko je Mirza Hadžibegić: Menadžer sa velikim iskustvom na čelu Željeznica FBiH

Ko je Mirza Hadžibegić: Menadžer sa velikim iskustvom na čelu Željeznica FBiH

Najbolji recept za krofne: Ako ste i početnik, ništa ne brinite - postoji trik

Najbolji recept za krofne: Ako ste i početnik, ništa ne brinite - postoji trik

Vanilin kiflice su praznični klasik koji sigurno svako želi imati na stolu i nema razloga da ga izbjegavate. Prema ovom receptu možete pripremiti nevjerojatno prhke kilice koje se tope u ustima, a ne sadrže ni grama orašastih plodova koji bi mogli biti opasni za osobe s alergijom na njih.

Možete u tijesto umiješati mak ili rogač ako želite neki poseban okus, ali ove vanilin kilice su savršene i u najjednostavnijoj varijanti bez oraha i bilo kakvih drugih dodataka.

Sastojci:

300 g glatkog brašna
250 g maslaca
1 jaje
1 vrećica praška za pecivo
1 vrećica vanilin šećera
2 kašike šećera u prahu

Priprema:

Maslac omekšan na sobnoj temperaturi izmiješajte sa šećerom i vanilin šećerom te dodajte jaje. Miješajte, zatim dodajte brašno prosijano s praškom za pecivo, još malo miješajte pa od tijesta oblikujte loptu i ostavite ga da se dobro ohladi u hladnjaku.

Nakon toga od tijesta otkidajte komadiće, oblikujte ih u valjak i potom valjke savijte u oblik kiflice. Slažite kilice na lim obložen papirom za pečenje te pecite 10 minuta u rerni zagrijanoj na 180 ºC.

Kiflice su još mekane kad se vade iz pećnice, no stvrdnut će se kad se malo ohlade.
Ohlađene kilice uvaljajte u šećer u prahu i držite u zatvorenim posudama na hladnom mjestu. Inače, u ovo tijesto možete dodati mljeveni mak ili kokos ako kiflicama želite dati poseban okus, a istodobno izbjeći orahe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije