Prepoznajte jeste li zaista gladni

Radiosarajevo.ba
Prepoznajte jeste li zaista gladni
/ Ilustracija
Kada želite da izgubite kilograme i hranite se zdravije, važno je da prepoznate stvarnu glad i glad iz navike, dosade i emocionalnu glad...

Pogledajte na sat

Redovni obroci tokom dana pomaže tijelu da održi nivo šećera u krvi i smanji glad. Ako ste jeli prije 1-2 sata, velike su šanse da osjećate žudnju za hranom umjesto stvarne tjelesne gladi. Umjesto slanih grickalica ili slatkih zalogaja, popijte čašu vode ili napravite zeleni čaj.

Provjerite nivo energije

Drugi način da saznate da li ste gladni je da provjerite nivo energije. Ako osjećate glad, bezvoljni ste i nemate energije, može biti da vam je potreban obrok pun hranjivih materija koji će vas opskrbiti energijom i zadovoljiti glad

Pričekajte 15 minuta

Kada počnete da osjećate glad, ne znači da imate tjelesnu glad. Pričekajte 15 minuta kako biste shvatili o kakvoj se gladi radi. Glad koja dođe iznenada, najčešće je emocionalna glad i nije povezana sa stvarnom potrebom za unošenjem hrane u organizam.

O kojoj hrani razmišljate
Ako osjetite iznenadnu glad i razmišljate o tačno određenoj namirnici (pica, ćevapi, čokolada, keks, sladoled) koju morate pojesti odmah u tom trenutku, vrlo vjerovatno se radi o emocionalnoj gladi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije