Ove biljke jačaju srce i krvne sudove

Radiosarajevo.ba
Ove biljke jačaju srce i krvne sudove
Degenerativni proces u arterijama čovjeka, koji se naziva ateroskleroza, danas je daleko najčešći uzrok bolesti srca i krvnih sudova.

Evo šta nam sve priroda nudi kao preventivu i lijek za srce i krvne sudove.

Šta snižava, a šta podiže krvni pritisak, šta pročišćava krv i krvne sudove, koje biljke regulišu nivo dobrog i lošeg holesterola, koje biljke jačaju srce?

Glog vjeruje se da je jedan od najvrijednijih i najdjelotvornijih prirodnih lijekova za srce. Glog jača i reguliše rad srca. Pored toga, glog se od davnina upotrebljava kao prirodni lijek za regulaciju krvnog pritiska, jer ne samo da može sniziti povišeni krvni pritisak nego i podići nizak u slučajevima oslabljenog srčanog mišića. Dobar je u liječenju oštećenog srčanog mišića u starosti, kod upale srčanog mišića, blagotvorno djeluje u liječenju zakrečenja krvnih sudova i angine pectoris.

Matičnjak štiti i jača srce, pročišćava krv.

Imela stručno pripremljena u malim potencijama, najdragocjeniji je regulator krvnog pritiska, rada srca, cirkulacije, metabolizma, hormonalnih poremećaja i drugim riječima svih procesa u organizmu. Imela je prirodni lijek protiv glavobolja, vrtoglavica, grčeva, tjeskobe, srčanih smetnji, napada angine pektoris, arterioskleroze, zamora, straha, gubitka volje i slično. Čisti krv i pomaže kod šumova u ušima.

Jaglika umiruje srce.

Peršun jača muskulaturu srca. Bogat je vitaminom C, koji smanjuje rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara i arterioskleroze.

Ječam snižava nivo holesterola u krvi pa samim tim preventivno djeluje kod kardiovaskularnih oboljenja.

Sjeme lana, također, redukuje nivo lošeg holesterola što je značajno za prevenciju oboljenja srca i krvnih sudova.

Orasi regulišu odnos dobrog i lošeg holesterola i tako sprječavaju nastanak tromba u krvnim sudovima.

Badem je posebno dobar za srce jer je bogat vitaminom E, zdravim masnoćama, monosaharidima i polisaharidima. Badem kao antioksidant snažno djeluje u prevenciji arteroskleroze.

Jabuka sprječava stvaranje krvnih ugrušaka i podiže nizak krvni pritisak.

Bijeli luk je efikasan i moćan prirodni lijek za snižavanje visokog krvnog pritiska.

Maslinovo ulje, losos, zobene pahuljice, avokado i mahunrke (leća, grah...) također imaju blagotvorno dejstvo na srce i krvne sudove.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije