Jednostavan trik protiv anksioznosti

Radiosarajevo.ba
Jednostavan trik protiv anksioznosti
Pixabay / Ilustracija
Većina ljudi anksioznim osobama kaže da se 'jednostavno smire'.

Znajte da je ovo najgori savjet i da obično doprinosi anksioznosti umjesto da je ukloni. Donosimo vam jednostavan trik pomoću kojega više nikada nećete biti anksiozni, piše Bustle.

Alison Wood Brooks, profesorica sa Harvarda, detaljno je istraživala anksioznost i opširno pisala o njoj. U njenom istraživačkom radu, objavljenom u Journal of Experimental Psychology, Brooks savjetuje da sami sebi kažete da je to od uzbuđenja, svaki put kada se osjetite anksiozni.

Iako zvuči poprilično jednostavno, pouka iza ovog savjeta je zanimljiva. Anksioznost i uzbuđenje su veoma slični, jer su uzrokovani navalom kortizola i ubrzanjem otkucaja srca. Jedina razlika između anksioznosti i uzbuđenja je vaša percepcija u kojoj na anksioznost gledate kao na nešto loše, a na uzbuđenje kao na nešto dobro. Idući put kada budete anksiozni, recite sebi da je to od uzbuđenja i, jednostavno, budite pozitivni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije