Tri razloga zašto se budite umorni

Radiosarajevo.ba
Tri razloga zašto se budite umorni
Pixabay / Ilustracija
Idete ranije na spavanje da biste se odmorili, a probudite se iscrpljeni!?

Raniji odlazak ne doprinosi boljem odmoru, a nije garancija da ćete se, zaista, odmoriti.  Donosimo vam navike zbog kojih se osjećate umorno nakon spavanja.

Odgađate ustajanje: Odgodili ste alarm pet puta, ali se i dalje  osjećate nenaspavano? Odgađanje alarma može biti razlog zašto ste nenaspavani. Vraćanje na spavanje u kratkim intervalima remeti ciklus sna i čini vas umornijima nego što biste bili da ste ustali kada je alarm prvi put zazvonio.

Gledate TV prije spavanja: Svjetlo TV ekrana, računara i sl. simulira mozak čineći nas budnim. Ova svjetlost može poremetiti nivo melantonina u vašem organizmu i tako utjecati na vaš prirodni ciklus sna. Kako biste se naspavali, zamijenite TV knjigom pri odlasku u krevet.

Odlazite na spavanje u različito vrijeme: Ako želite da budete odmorni i naspavani ujutro, idite na spavanje u isto vrijeme, svaku noć. Na ovaj način vaš unutarnji sat će biti uravnotežen i vi ćete se osjećati bolje nego ikad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije