Predstavljamo pet magičnih dvoraca u zemlji koja ih ima više od 20.000

Promotivni tekst
Predstavljamo pet magičnih dvoraca u zemlji koja ih ima više od 20.000
Foto: Johannes Plenio / Neuschwanstein Schloss

Putovanje u prošlost je moguće ukoliko se odlučite posjetiti magične dvorce Njemačke i osjetiti njihovu nevjerovatnu energiju. Od svih evropskih zemalja, Njemačka zasigurno ima najbolju kolekciju dvoraca, njih više od 20.000. Od odbrambenih srednjovjekovnih čuda do bajkovitih dvoraca iz knjiga, raspršeni su po cijeloj zemlji, a neki su još uvijek u vlasništvu izvornih porodica.

U prošlosti su neke od ovih građevina nadahnjivale braću Grimm u pisanju bezvremenskih priča, pružale pozadinu Frankensteinovoj laboratoriji, čak su i Waltu Disneyju dali model za stvaranje vlastitog kultnog dvorca.

Neuschwanstein

Jedan od najljepših i najistaknutijih dvoraca Evrope i svijeta, smješten u bavarskim Alpama u blizini grada Füssena, zasigurno je Neuschwanstein. Upravo on je bio inspiracija za osmišljavanje Disneyjevog dvorca Uspavane ljepotice, koji je izgrađen u SAD-u nakon inspirativnog evropskog putovanja supružnika Walta i Lillian Disney. Sa alpskim okruženjem s pogledom na jezero, bezvremenskim dizajnom i raskošnom unutrašnjošću, kristalno je jasno zašto je nadahnuo Disneyja. Arhitekta Eduard Riedel je u 19. stoljeću sagradio ovaj veličanstveni dvorac za kralja Ludwiga II ili Luja II Bavarskog.

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

Neuschwanstein Schloss - undefined

Foto: Johannes Plenio / Neuschwanstein Schloss

Schweriner Schloss

Sljedeći na ovoj listi je Schweriner Schloss, ogromni dvorac koji se nalazi na ostrvu usred jezera Schwerin. Mostom je poveza sa glavnim gradom Mecklenburg-Vorpommerna u sjevernoj Njemačkoj. Njegovo porijeklo seže čak do 973. godine, a postao je sjedište vojvoda od Mecklenberga. U doba kasne gotike, vojvode su promijenile tvrđavu u palaču, koja je predstavljala njihovo sve veće bogatstvo i moć, zamijenivši neke odbrambene objekte ukrasnim dodacima. Sredinom 1500-ih godina dodani su bastioni koji stoje i danas.

Od 1990. godine dvorac služi kao sjedište državnoj skupštini Mecklenburg-Vorpommerna i posjetioce prima samo u muzejskom prostoru, ukazujući na živote vojvoda koji su boravili u njemu.

Schweriner Schloss - undefined

Foto: Karl Werner / Schweriner Schloss

Burg Hohenzollern

Burg Hohenzollern, dvorac na vrhu izolovane planine Hohenzollern, bio je sjedište istoimene pruske dinastije njemačkih careva. Njihova vladavina okončana je abdiciranjem cara Wilhelma II na kraju Prvog svjetskog rata, a ovdje su izloženi mnogi kraljevski artefakti dinastije, uključujući prusku kraljevsku krunu i predmete koji su pripadali Fridriku Velikom.

Prvobitni dvorac sagrađen početkom 1200-ih je uništen, a 1454. podignuta je još veća i utvrđenija građevina, međutim i ona je propala do početka 19. stoljeća. Sadašnji neogotički kompleks utvrda, koji se smatra remek-djelom vojne arhitekture, podignut je 1850. godine i u nju se ulazi kroz impresivnu kapiju.

Burg Hohenzollern - undefined

Foto: Andrea G / Burg Hohenzollern

Zanimljivo je da je dvorac i danas u vlasništvu porodice Hohenzollern, a za turističke posjete je otvoren tokom cijele godine. Obilasci u pratnji vodiča omogućavaju posjetu salonima i prostorijama koje otkrivaju historiju porodice, ali i kraljevsko blago, slike i haljine. Početkom decembra ovdje se održava i božićni sajam.

Heidelberger Schloss

Masivni dvorac Heidelberg jedan je od najbolje sačuvanih primjera njemačke renesansne arhitekture. Na padini brda iznad starog grada čini pozadinu vidljivu sa skoro svake tačke u gradu.

Potiče iz 1300-ih godina, a stoljeće kasnije postao je kraljevska rezidencija. Francuzi su ga spalili dvaput, 1689. i 1693. godine, a od trećeg požara koji je 1764. godine izazvao grom u dvorcu više niko ne živi, ali je on postao najslikovitija i najveća ruševina ove vrste u Njemačkoj.

Heidelberger Schloss - undefined

Foto: Ridwan Meah / Heidelberger Schloss

Istovremeno, to je i ruševina koja privlači brojne posjetioce, posebno svojim dvorištem, muzejskom apotekom i podrumom sa divovskim buretom od sedam metara. U dvorištu dvorca se održavaju koncerti, nastupi i festivali, a tokom ljeta i veliki vatrometi.

Schloss Wartburg

Dvorac Wartburg upisan je na UNESCO-vu listu svjetske baštine kao "izvanredan spomenik feudalnog perioda u srednjoj Evropi". Ovaj zamak je važan i kao mjesto na kojem je Martin Luther preveo Novi zavjet na njemački jezik. Važnost tog čina nadilazi njegov vjerski značaj: prevod je označio početak jedinstvenog i pristupačnog pisanog njemačkog jezika.

Wartburg je prvobitno izgrađen u drugoj polovini 12. stoljeća i još uvijek čuva neke originalne dijelove iz tog perioda. Ipak, većinu njegovih dijelova čine oni dobro očuvani nakon rekonstrukcije u 19. stoljeću. Nalazi se na 400 metara nadmorske visine, a pokretnim mostom ulazi se u njegovo dvorište, a potom i lijepo restaurirane dvorane i sobe koje odišu životom kakav je ovdje vođen u srednjovjekovnom i renesansnom dobu. Dvorac ima jedinstvenu kolekcju od 9.000 historijskih predmeta, među kojima su i umjetnička djela poznatog slikara Lucasa Cranacha starijeg.

Schloss Wartburg - undefined

Foto: Wim van't / Schloss Wartburg

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta IchBiH.ba Goethe-Instituta BiH koji ima za cilj promociju njemačke kulture i jezika zanimljivim i edukativnim sadržajima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije