Neodoljivi šarm prazničnih marketa u Njemačkoj: Nadahnjujući ugođaj, mirisi i okusi

Promotivni tekst
Neodoljivi šarm prazničnih marketa u Njemačkoj: Nadahnjujući ugođaj, mirisi i okusi
Foto: Cmophoto / Božićni market u Frankfurtu

Bliži se vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika, a time i planovi mnogih za putovanja. Ugođaj kakav pružaju praznični marketi, njihove dekoracije, prelijepo ukrašena drvca, mirisi i okusi najbolje se osjeti u njemačkim gradovima. Ovi magični trenuci koje donosi zima doživljaj su za cijelu porodicu, a mi smo izdvojili listu deset najprivlačnijih.

Od Minhena do Hamburga Nijemci svake godine organizuju događaje koji odišu prazničnim duhom, a ove praznične proslave pretvaraju centre gradova i trgove u bajkovita mjesta puna različitih sadržaja.

Četiri decenije prazničnog marketa u Trieru

41. Trierer Weihnachtsmarkt počinje 19. novembra. Smješten je na srednjovjekovnoj Glavnoj pijaci, ispred impozantne Trierske katedrale. Predivno dekorisani štandovi doprinose romantičnom štihu ovog božićnog ambijenta. Bajkovita arhitektura i hiljade svjetlucavih ukrasa i lampica kombinuju se sa tradicionalnim poslasticama, kuhanim vinom, poklonima, ručnim radovima na štandovima za svečanu atmosferu.

Sretno, Hrvatska: Evo kada je žrijeb i koji protivnici čekaju Dinamo u lovu na europsko četvrtfinale

Sretno, Hrvatska: Evo kada je žrijeb i koji protivnici čekaju Dinamo u lovu na europsko četvrtfinale

Leipzig sa božićnim drvcetom od 20 metara

Ovdje se božićni marketi organizuju još od davne 1458. godine duž historijskog jezgra. Ovaj market nije samo jedan od najstarijih, već i najvećih u Njemačkoj. Tradicionalno, glavno područje zauzima Marktplatz, pijačni trg na kojem se posjetioci mogu diviti božićnom drvcu smreke visokom 20 metara, ali i uživati u raznim predstavama na pozornici.

Braunschweig i njegova tradicija duga 500 godina

Svake godine se trgovi oko katedrale Sv. Vlaha pretvore u prelijepi božićni market sa elegantnim osvjetljenjem i predivnom atmosferom koju kreira 150 zanatlija i prodavaca za s ljubavlju ukrašenim štandovima na impresivnoj lokaciji.

Mještani i turisti u jednom od najljepših perioda godine ovdje mogu kupiti razne poklone, od drvenih igračaka, nakita, kožne galanterije i drugo. Favoriti posjetilaca tokom praznika su kulinarske delicije iz regiona, ali i cijelog svijeta. Sa svojom 500-godišnjom tradicijom, sajam u Braunschweigu je među najatraktivnijim u cijeloj Njemačkoj. Svake godine privuče više stotina hiljada posjetilaca.

Medenjaci Lebkuchen na sajmu u Nürnbergu

Ovo putovanje nastavljamo u Nürnbergu, jednom od najljepših gradova sa najljepšim i najstarijim prazničnim marketom. Čini ga pet lokacija oko Glavne tržnice Starog grada. Središnji bazar je teško promašiti - čini ga 180 drvenih kućica sa crveno-bijelim krovovima gdje se prodaju tradicionalna hrana i piće i razni ukrasi. Obratite pažnju na lokalne medenjake Lebkuchen napravljene bez brašna. Tajna je u receptu koji se strogo čuva i proizvodi samo u Nürnbergu. Kada probate nekoliko ovdašnjih specijaliteta i "napunite baterije", prošetajte i ostalim marketima ili uskočite u kočiju i vozite se tržnicom.

Detalj s marketa - undefined

Foto: Cmophoto / Detalj s marketa

Originalni minhenski market u srcu Marienplatza

Naše putovanje nastavljamo u glavnom gradu Bavarske – Minhenu. Ovaj grad ima nekoliko prazničnih marketa, ali originalni se nalazi u u srcu Marienplatza, glavnom trgu Starog grada. Ovo popularno mjesto sa više od 160 štandova najviše privlači građane i turiste impresivnim božićnim drvcem osvijetljenim sa preko 3.000 lampica ispred neogotičke gradske vijećnice. Na štandovima možete pronaći starinske božićne ukrase, ručno oslikano staklo, kao i bavarske specijalitete. Naići ćete i na dnevne izvedbe bavarske muzike koju izvode horovi i puhački instrumenti. I naravno - na mnogo kuhanog vina. Ne razmišljajte o napuštanju ovog marketa ukoliko niste probali čašu domaćeg kuhanog vina od bobičastog voća i likera od bilja.

Igra boja i mirisa u Aachenu

Svake godine prije božićnih i novogodišnjih praznika trgovi i ulice oko Katedrale i Gradske vijećnice u Aachenu pretvaraju se u raj svjetala i boja, prazničnih zvukova i zavodljivih mirisa. Slavni vašar podignut je s velikom pažnjom i fascinira i mlade i stare. Ponuda bazara je ogromna, baš kao i posjeta.

Baden-Baden i market uz zeleni raj

Hiljade svjetlucavih lampica, bogat izbor zabavnih programa za sve generacije i cijele ulice sa prazničnim štandovima karakteristika su marketa u Baden-Badenu, smještenog uz svjetski poznati zeleni raj, arboretum Lichtentaler Allee. Romantična atmosfera koja ovdje vlada pravi je magnet za posjetioce.

Berlinske delicije uz baroknu palatu

Barokna palata Charlottenburg čini raskošnu pozadinu ovog božićnog marketa u zapadnom Berlinu tako da i market i drveće, kao i ukrasna ograda palače sijaju romantičnim sjajem. Centralna tačka je piramida ispred glavnog ulaza u palatu, a drvene kolibe i štandovi, u potpunosti uređeni prirodnim materijalima, pružaju prazničnu atmosferu i široku paletu rukotvorina i kulinarskih delicija. Ovdje možete probati vruće kestenje, palačinke i mađarske langose, a zanimljivo je da ovdje i mnogi restorani iz Berlina i Brandenburga nude vrhunsku hranu pod šatorima.

Božićni market u Berlinu - undefined

Foto: Tanja Cotoaga / Božićni market u Berlinu

Zima u znaku pečenih jabuka i kuhanog vina u Kelnu

Čarolija božićnih i novogodišnjih praznika od kraja novembra počinje se osjećati u cijelom praznično okićenom gradu Kelnu, dok se aroma pečenih jabuka, keksa s cimetom i kuhanog vina širi uličicama, a brojni sajmovi s različitim tematikama pozivaju ljude u šetnju, kupovinu i istraživanje.

Čarobni Rothenburg ima poseban šarm

Još jedan šarmatan srednjovjekovni grad koji ima itekako čaroban izgled, naročito u vrijeme prazničnih marketa je Rothenburg. Ovaj grad smješten uz njemačku Romantičnu cestu poznat je po kaldrmisanim uličicama i drvenim kućicama. Ovaj grad je jedan od samo tri preostala srednjovjekovna grada krašen njemačkim zidinama, a u život ga vrati božićni market nazvan Reiterlesmarkt.

Božićni market u Rothenburgu - undefined

Foto: Roman Kraft / Božićni market u Rothenburgu

Božićno drvce okružuju predivni štandovi na kojima se također prodaju razne rukotvorine, ukrasi i naravno kulinarski specijaliteti. Upravo jedan od specijaliteta koje zasigurno morate probati je Schneeballen – u bukvalnom prijevodu snježna lopta, a predstavlja prženo pecivo prekriveno šećerom u prahu, zbog čega podsjeća na grudvu snijega. Ova poslastica dolazi i u raznim varijantama uključujući čokoladu ili marcipan. Uz ovu poslasticu naručite čašu kuhanog vina i uživajte u prizoru koji se nije mnogo promijenio svih ovih godina.

Naše putovanje završava ovim predivnim srednjovjekovnim gradom, u nadi da smo vas inspirisali na istraživanja magičnih i romantičnih destinacija sa toplom atmosferom i ukusnim tradicionalnim specijalitetima.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta IchBiH.ba Goethe-Instituta BiH koji ima za cilj promociju njemačke kulture i jezika zanimljivim i edukativnim sadržajima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije