Detalji iz biografije Alberta Einsteina koje možda niste znali: Pao je na prijemnom...

0
Promotivni tekst
Detalji iz biografije Alberta Einsteina koje možda niste znali: Pao je na prijemnom...
Foto: Pixabay / Albert Einstein

Njemački matematičar i fizičar Albert Einstein (1879-1955) jedan je od najutjecajnijih naučnika 20. stoljeća čije su ideje i teorije promijenile svijet. Iako je najpoznatiji po teoriji relativiteta, Nobelovu nagradu je dobio za svoje objašnjenje fotoelektričnog učinka.

Maleni Einstein rođen je u gradu Ulmu u sekularnoj jevrejskoj porodici. Kao dijete je sporo učio i govorio. Imao je sestru Maju, dvije godine mlađu od njega, a u fiziku se zaljubio nakon što su me otac poklonio kompas. Fascinirali su ga magneti u njegovoj unutrašnjosti i mnogo je o njima razmišljao dok je rastao, a fascinacija se pretvorila u njegove teorije relativiteta. Iako je u školi bio sjajan u matematici, fizici i filozofiji, s nekim drugim predmetima, kao što su jezici, prilično se mučio.

Kada je 1896. upisivao Švicarski politehnički institut u Cirihu, pao je na prijemnom ispitu, međutim na kraju je ipak primljen zbog sjajnih rezultata iz matematike. Nakon što nije uspio pronaći posao kao predavač matematike i fizike, odlučio se za doktorat u fizici. To se i obistinilo 1905. godine, u njegovom životu poznate i kao "godina čuda" jer je za samo 12 mjeseci objavio četiri revolucionarna dokumenta. Među njima je bila i poznata formula E=mc2 koja je tada 26-godišnjeg Alberta Einsteina vinula u zvijezde.

Pogledajte privođenje: Seid Hadžibajrić i Elmedin Karišik predati u nadležnost Tužilaštva KS

Pogledajte privođenje: Seid Hadžibajrić i Elmedin Karišik predati u nadležnost Tužilaštva KS

Njegova teorija relativiteta pomogla je naučnicima da shvate kako funkcioniše univerzum, a 1921. godine dobio je Nobelovu nagradu za fiziku koja ga je proslavila širom svijeta. Do svoje smrti 1955. godine nastavio je da radi na svojim teorijama. Omiljeni naučnik bio mu je Galileo Galilei, a otvoreno se protivio segregaciji i rasizmu.

Njegova prva supruga bila je jedina studentica fizike na njegovim predavanjima, Mileva Marić iz Srbije, koju je upoznao u Cirihu. U braku su imali kćerku i dva sina. Po razvodu od Mileve oženio je Elsu Löwenthal, koja je preminula 1936. godine.

Među informacijama o Einsteinu za koje se malo zna je i da mu je svojevremeno ponuđena pozicija predsjednika Izraela, ali je odbio. Inače je imao slabo pamćenje – nije uspijevao zapamtiti imena, datume niti brojeve telefona. Zanimljivo je i da nikada nije posjedovao auto niti je znao voziti.

Joda iz "Ratova zvijezda" osmišljen je po uzoru na Einsteinov izgled.

Među Einsteinovim poznatim izrekama su i ove:

  • "Onaj ko nikada nije pogriješio, nije ni pokušao napraviti nešto novo."
  • "Samo su dvije stvari beskonačne, svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam baš siguran."
  • "Um je poput padobrana – funkcionira jedino ako je otvoren."
  • "Obrazovanje, to je ono što ostane nakon što osoba zaboravi sve što je naučila u školi."

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta IchBiH.ba Goethe-Instituta BiH koji ima za cilj promociju njemačke kulture i jezika zanimljivim i edukativnim sadržajima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije