Poznate ličnosti u projektu IchBiH.ba uče nas o njemačkom jeziku, kulturi...

Promotivni tekst
Poznate ličnosti u projektu IchBiH.ba uče nas o njemačkom jeziku, kulturi...
Foto: Goethe Institut / Konferencija Goethe Instituta

Znate li da su u našim krajevima Nijemce nazvali tim imenom jer su im bili "nijemi", odnosno nisu razumjeli njihov jezik? Jeste li znali da je SOS signal njemački izum, a da su braća Grimm za života radila na jednom od najobuhvatnijih rječnika, koji je završen tek 120 godina poslije?

O ovim i brojnim drugim informacijama i zanimljivostima vezanim uz njemačku kulturu, jezik, geografiju, književnost, tehnologiju, način života i druge teme govore poznate ličnosti okupljene oko projekta IchBiH.ba Goethe-Instituta BiH.

Popularni glumac Mario Drmać ima "Književnost u fokusu" te predstavlja klasike njemačke, ali i svjetske književnosti, citirajući neka od poznatih djela i približavajući nam svijet Goethea, braće Grimm, Thomasa Manna i drugih poznatih autora.

Benjamina Karić ugostila vojnike EUFOR-a: Evo iz kojih zemalja su pristigli

Benjamina Karić ugostila vojnike EUFOR-a: Evo iz kojih zemalja su pristigli

Ekipa portala Bajtbox, predvođena Josipom Zeljkom i Ivanom Tadićem, osmislila je rubriku "Tech zanimljivosti". Na sebi svojstven, veseo i interaktivan način predstavljaju njemačke izume koji su imali utjecaja na cijeli svijet i donijeli revoluciju u komunikaciji, slušanju muzike i svakodnevnom životu. U prvim videima su nam objasnili kako je moguće hitni SOS broj pozvati i kada nemate SIM karticu u telefonu, a potom i kako je postignuto da mp3 numere troše daleko manje prostora nego recimo one na YouTubeu.

"Zanimljiva geografija" profesora Vedrana Zubića daje nam korisne informacije ne samo o položaju ove zemlje, već i o njenom razvoju, utjecaju, političkim i ekonomskim činjenicama koje su utjecale na formiranje današnje njemačke države.

Samira Poričanin-Petrešin, kao osoba koja živi u BiH i Njemačkoj, vodi nas kroz ulice njemačkih gradova i otvoreno govori o utiscima koje je imala prije nego što je ta zemlja postala njen drugi dom.

"Kad joj date priliku da vas osvoji na svakom koraku ćete pronaći nešto što će vašu novu kuću činiti toplim domom, a o kojoj ćete prijateljima pričati kao očarani turista, a ne gastarbajter", piše Samira za IchBiH.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta IchBiH.ba Goethe-Instituta BiH koji ima za cilj promociju njemačke kulture i jezika zanimljivim i edukativnim sadržajima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije