Konferencija Goethe-Instituta: Međunarodne prakse za unapređenje obrazovnog sistema

0
Promotivni tekst
Konferencija Goethe-Instituta: Međunarodne prakse za unapređenje obrazovnog sistema
Foto: Goethe Institut / Najava konferencije međunarodne prakse za unapređenje obrazovnog sistema u BiH

Goethe-Institut BiH 7. i 8. oktobra organizuje konferenciju sa međunarodnim učešćem koja ima za cilj osvijestiti važnost i potrebu za dodatnim usavršavanjem svih aktera/ica obrazovnog sistema u svrhu napretka.

"Vrijeme pandemije dodatno je istaknulo potrebu za unapređenjem obrazovnog sistema i promjenama koje su neophodne i koje se očekuju od nastavnog kadra. Međutim, postavlja se pitanje koje nove vještine i znanja bi trebali razvijati te kako da ih prepoznaju ili procijene. Konferencijom nazvanom 'Nastaviti usavršavati nastavnike/ce (njemačkog), ali kako?' želimo iz primjera pozitivnih međunarodnih praksi ponuditi smjernice kojim putem naša zemlja treba krenuti", saopćili su organizatori.

Prvog dana konferencije u sali Tarčin Forest Resort and Spa prisutnim zvanicama će se obratiti Richard Rossner, suosnivač međunarodno priznate organizacije EAQUALS (European Association for Quality Language Services) posvećene podizanju kvaliteta obrazovnog sistema na polju jezika. On će predstaviti priručnik European Profiling Grid (EPG) koji može poslužiti kao osnova za planiranje sadržaja stručnog usavršavanja zasnovanog na potrebama, kao i za usavršavanje nastavnika/ca.

Isprobajte ovaj recept: Ispecite ukusni i mekani kukuruzni hljeb, bez glutena i kvasca

Isprobajte ovaj recept: Ispecite ukusni i mekani kukuruzni hljeb, bez glutena i kvasca

Profesorice Dietlind Gloystein i Angelika Thäle sa Humboldt univerziteta u Berlinu govorit će na temu inkluzije, a profesor Herbert Scheithauer sa Slobodnog univerziteta u Berlinu prisutnima će predstaviti program "Fair Player" razvijen za škole kako bi se nosile s problemima mobinga i cyber mobinga.

"Svi akteri/ce moraju ispunjavati svoje uloge ukoliko želimo ostvariti napredak u obrazovnom sistemu. Zbog toga smo na konferenciju pozvali i nastavnike/ce, edukatore/ce, mentore/ce, asistente/ce u nastavi, ali i predstavnike organa uprave, donosioce/teljice odluka u oblasti stručnog usavršavanja na univerzitetskom i ministarskom nivou te druge goste. Važnost stručnog usavršavanja je u ovom slučaju univerzalna, te se odnosi na sve nastavnike/ce, predavače/ice, edukatore/ice i ima za svrhu opći pristup refleksiji, samoanalizi i samoprocjeni“, poručuju iz Goethe-Instituta BiH.

Govoreći o važnosti ove teme za nastavnike/ce njemačkog jezika, koji Goethe-Institut kao kulturna ustanova Savezne Republike Njemačke već dugi niz godina promoviše u našoj zemlji, ali i za sve druge aktere/ke obrazovnog sistema, poručuju da je za uspješnu praksu u školskoj svakodnevnici neophodno stalno dodatno usavršavanje i edukacija kadra kako bi išli u korak s vremenom.

Nadaju se da će upravo ova konferencija doprinijeti upoznavanju i implementaciji novih sadržaja

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije