Od kartinga na potrošenim gumama do legende Formule 1: Zapanjujuća karijera Schumachera

Promotivni tekst
Od kartinga na potrošenim gumama do legende Formule 1: Zapanjujuća karijera Schumachera
Foto: Goethe Institut / Dokumentarni film "Schumacher"

Fascinantna životna priča jednog od najpoznatijih Nijemaca, sedmerostrukog svjetskog šampiona Formule 1 Michaela Schumachera, predstavljena je u dokumentarnom filmu "Schumacher".

Najuspješniji vozač Formule 1 svih vremena rođen je prije 52 godine u radničkoj porodici, kao sin zidara i vlasnika lokalne karting staze. To mu je ojačalo volju i inat te je dva puta bio njemački sportista godine - 1995. i 2004. godine. Prvi je i zasad jedini Nijemac koji je ostvario takav uspjeh te popularizirao ovaj sport u svojoj zemlji, ali i stekao armiju fanova širom svijeta.

Film koji su režirali Hanns-Bruno Kammertöns, Vanessa Nöcker i Michael Wech prikazuje uspone i padove u karijeri, izazove i razmišljanja, te nas vodi kroz priču arhivskim snimcima, intervjuima i razgovorima sa brojnim protagonistima, članovima Schumacherove porodice, prijateljima, kolegama, novinarima...

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

S obzirom da su popularni Schumi i njegova porodica uvijek čuvali svoju privatnost, a posebno nakon nesreće na skijanju u kojoj je Michael teško povrijeđen, film privlači posebnu pažnju jer u njemu Schumacherova supruga Corinna otkriva strane njegovog karaktera za koje javnost nije znala, često ga doživljavajući kao sportistu fokusiranog samo na pobjede. Tome je doprinosila i njegova poznata izjava: "100 posto savršenstvo, da bih postigao 100 posto, to je moj cilj, ja sam jednostavno takva osoba".

Dokumentarac prikazuje Michaelove početke u karting utrkama u bolidu koji je napravio njegov otac s potrošenim gumama koje su u otpad bacali njegovi bogatiji protivnici u kartingu, što je itekako utjecalo na njegovu životnu etiku.

U njemu saznajemo i da je Schumacher volio zabave, da je "prvi dolazio, a zadnji odlazio" s njih, da mu je omiljena pjesma bila "My Way" Franka Sinatre, koju je često pjevao, iako za to nije bio talentovan.

Otac Rolf s puno emocija ispričao je da je Michael potpisivanjem prvog profesionalnog ugovora u okviru Formula 3 šampionata prešao put od nekoga ko "nije imao ni 500 njemačkih maraka" do plate od 2.000 maraka mjesečno.

Dok Schumachera pratimo na putu do svjetskog trona u timu Ferrarija, otkrivamo i da su se u ovom poznatom timu nakon niza neuspjeha u osvajanju titule prve tri sezone otvoreno pitali da li su doveli pravog vozača ili su trebali dovesti nekog poput Mike Hakkinena. Taj pritisak koji ga je dugo pratio konačno je nestao 2000. godine kada je u nevjerovatnoj trci na stazi Suzuka u Japanu prošao kroz cilj prije Mike Hakkinena. Sve poslije toga je historija - sedam titula prvaka svijeta, 91 pobjeda i zapanjujuća popularnost širom svijeta.

Schumi će generacijama fanova Formule 1 ostati u sjećanju po sjajnoj vožnji po kiši, što je bila njegova specijalnost jer je od djetinjstva naučio voziti na "slik" gumama. Bio je sinonim za brzinu i pobjednika. Film otkriva i kako se nosio sa smrću Ayrtona Senne te ga vidimo u rijetkim trenucima kada je ranjiv i nesiguran.

Kraj filma za neke je donio razočarenje zbog načina kako je u dokumentarcu obrađena tema Schumacherove skoro pa fatalne nesreće. Očekivali su više informacija o detaljima njegovog trenutnog zdravstvenog stanja. Međutim, autori su se odlučili na humaniji pristup, poštujući pravo porodice na privatnost u njihovom bolu.

"Michael je ovdje. Na drugačiji način, ali je ovdje. I dalje mi svakog dana pokazuje koliko je snažan", kaže na kraju Corinna u suzama.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta IchBiH.ba Goethe-Instituta BiH koji ima za cilj promociju njemačke kulture i jezika zanimljivim i edukativnim sadržajima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije