Pred spavanje uzmite dobru, staru knjigu

Radiosarajevo.ba
Pred spavanje uzmite dobru, staru knjigu
Pixabay / Ilustracija
Čitanje elektronskih knjiga pred spavanje remeti dobar san, a može čak i naškoditi zdravlju, saopćli su američki ljekari.

Tim ljekara s Harvarda uporedio je efekte čitanja klasične knjige i e-čitača prije spavanja i otkrio da korisnici elektronskih uređaja s pozadinskim osvjetljenjem teže utonu u san, nemirno spavaju i ujutro ustaju umorniji.

Naime, plava svjetlost koju emituju pametni telefoni, tableti i LED osvjetljenje, može poremetiti unutrašnji sat, te usporiti i spriječiti proizvodnju melatonina, hormona spavanja.

Stručnjaci s Harvarda su proveli eksperiment u kom je učestvovalo 12 dobrovoljaca koji su pet dana prije spavanja čitali papirnu knjigu, a pet dana knjigu s iPad-a.

Uzorci krvi korisnika tableta pokazali su smanjenu proizvodnju melatonina, koja se poklapa s poremećajem cirkadijalnog ritma, odnosno biološkog sata, za čak sat i po vremena. Rezultati su pokazali i da je osobama koje su čitale s iPad-a trebalo više vremena da utonu u san, te da su imale manje REM sna i da su se budile umornije.

Svjetlo koje emituje većina e-čitača ide direktno u oči, dok je u slučaju klasičnih knjiga i starih modela čitalac izložen samo svjetlosti koja se odbija sa stranica knjige.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije