Gripa pogađa odrasle osobe prosječno svakih pet godina

Radiosarajevo.ba
Gripa pogađa odrasle osobe prosječno svakih pet godina
Foto: Pixabay / Ilustracija / Prehlada
Odrasle osobe prosječno obole od gripe svakih pet godina, pokazalo je istraživanje koje su britanski naučnici proveli u Kini.

Naučnici su testirali uzorke krvi 151 kineskog dobrovoljca u dobi od sedam do 81 godine kako bi utvrdili koliko je česta zaraza gripom. Sličnim testiranjem u Britaniji namjeravaju provjeriti pokazuju li rezultati istraživanja na kineskim dobrovoljcima univerzalnost. 

Prikupljanje takvih podataka, koje dosad nije rađeno, pomoglo bi stručnjacima da bolje razumiju ko je izložen riziku infekcije i koliko često kao i način i brzinu širenja bolesti u zajednici. 

Naučnici s Imperial College London te instituta u SAD-u i Kini testirali su krv dobrovoljaca na prisutnost antitijela na virus gripe kako bi utvrdili jesu li ikad bili zaraženi i koliko često. 

Otkrili su da su djeca gripu dobivala prosječno svake druge godine jer su u toj dobi intenzivniji kontakti s mnogim osobama što omogućava širenje zaraze, a gripa je postajala rjeđa s godinama.

Od 30 godine života gripa bi se pojavljivala prosječno dva puta u deset godina, što je rjeđe nego se vjerovalo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije