Postaje sve popularnija među ženama: Šta je maderoterapija i kako djeluje?

0
Radiosarajevo.ba
Postaje sve popularnija među ženama: Šta je maderoterapija i kako djeluje?
Foto: Pexels / Ilustracija

Iako žene ovaj tretman najčešće koriste radi uklanjanja celulita, maderoterapija se pokazala korisnom i kod uklanjanja bolova u leđima, poboljšava cirkulaciju i potiče uklanjanje toksina iz tijela.

Maderoterapija je vrsta masaže drvom odnosno posebnim valjcima izrađenima od drveta koja ima relaksirajuće učinke, ali također pomaže i kod limfne drenaže te se vjeruje da može smanjiti celulit.

Riječ je o prilično snažnoj tehnici masaže uz pomoć drva i drvenih alata, a smatra se kako potječe iz Azije te da je stara stoljećima.

Pročitajte finalni tekst prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Pročitajte finalni tekst prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Ova je terapija postala vrlo popularna, prvenstveno u Južnoj Americi, gdje je i nastao naziv maderoterapija jer madera na španjolskom znači drvo. Oni koji praktikuju ovu metodu tvrde kako može smanjiti ili čak i ukloniti celulit, piše Healthline.

Iako žene ovaj tretman najčešće koriste radi uklanjanja celulita, maderoterapija se pokazala korisnom i kod uklanjanja bolova u leđima, a kao ostale dobrobiti navode se:

  • poboljšanje cirkulacije
  • smanjenje bora
  • uklanjanje toksina
  • bolji tonus i zatezanje kože
  • ublažavanje stresa

Iako maderoterapija može imati čitav niz koristi, važno je istaknuti da nijedna od ovih dobrobiti nije naučno dokazana. Osim toga, mnogi ljudi su imali bolna iskustva pa bi osobe s osjetljivom kožom ili s proširenim venama i kapilarama trebale izbjegavati ovu vrstu masaže, a naročito se ne preporučuje na licu ili drugim osjetljivim dijelovima tijela.

Ako želite isprobati maderoterapiju, svakako se obratite iskusnom stručnjaku. Naime, ako masažu provodi neko neiskusan, tretman bi mogao biti prilično bolan. Kod nas se maderoterapija provodi u brojnim kozmetčkim salonima i estetskim centrima ili klinikama.

Pet činjenica o celulitu koje niste znali

Pet činjenica o celulitu koje niste znali

Da bi rezultati bili vidljivi, potrebno je oko 10 do 12 tretmana, ali to varira od osobe do osobe, ističu stručnjaci. Već nakon prvog tretmana koža će biti glatkija, a nakon 10. tretmana najčešće dolazi do smanjenja celulita.

Maderoterapija se preporučuje ženama koje imaju problema s celulitom i masnim naslagama te zadržavanjem vode u organizmu, ali i svima onima koji puno sjede ili nisu dovoljno fizički aktivni, piše Žena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije