Poseban okus čuvene Mercimek čorbe: Tražit ćete tanjir više
Mercimek je čuvena turska čorba. Postoje različite verzije ove čorbe, pa tako ćete pojesti čorbe različitih sastojaka u različitim restoranima, kao i u različitim domaćinstvima.
Ono što im je svima zajedničko u sastavu jeste crvena leća, a dodaci variraju.
Ako niste probali, pokušajte, napraviti, nije teško.
Poznati univerzitet u Sarajevu pod hakerskim napadom
Sastojci:
- 1 manja tikvica
- 1 manji krompir,
- 1 luk
- 1 čaša bulgura
- 1 manja mrkva
- 1 čaša crvene leće (posebno skuhajte)
- 1,5 l ključale vode
- ulje
- so
- menta
Na kockice isjecite i na ulju prodinstati povrće. Posoliti, po želji možete dodati i malo vegete, kada je dinstano pomiješati, zatim dodati i opranu crvenu leću.
Dodati u ključalu vodu i ostaviti da se kuha na srednjoj vatri dok se povrće ne skuha. Oko 20 minuta.
Kuhanu čorbu izmiksati sa štapnim mikserom dok ne dobijete kremastu teksturu. Ako vam je čorba pregusta, dodajte jos malo ključale vode. Dodajte mentu i soli po želji. Najbolje da probate i odredite količinu koja vam odgovara.
Služite uz krišku limuna. Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.