Popularna turska jela na Refikin način: Pogledajte kako pravi kofte
Turkinja Refika na drugačiji način pokazuje tehnike za pripremu turske hrane na svom YouTube kanalu. U svojim emisijama ugošćava razne goste i pokušava da prikaže jela i tradiciju iz svoje zemlje.
Turske kofte ili mesne okruglice slične su našim ćuftama, ovisi na koji način ih se pripremi. Mogu biti kuhane u nekom finom umaku ili pržene na maslacu sa nekim zanimljivim prilogom.
Standardni recept je slijedeći:
Sestra preminule Džejle Drapić u teškom stanju zbog zuba: 'Liječila se kod istog stomatologa'
Sastojci:
750 g mljevenog mesa po želji (u turskom receptu je janjetina)
2 glavice luka
2 šnite hljeba bez kore (može prezla)
1 jaje
malo peršuna
kašikica kumina
2 kašikice soli
maslac
Priprema:
Namočite hljeb u vodi, dobro ga ocijedite i razmrvite. Dodajte nascjekani luk, mljeveno meso, jaje, peršun, kumin i sol te dobro promiješajte.
Oblikujte loptice željene veličine ili duguljastog oblika, kako vam više odgovara, te ih popržite sa svih strana dok ne dobiju lijepu smeđu boju.
Poslužite ih s pomfrijem ili miješanom salatom te poškropite dresingom od jogurta ili majoneze.
Refika to radi na malo drugačiji način. Koji su njeni trikovi i kako sprema kofte, pogledajte u videu u nastavku.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.