Popili ste kafu kasno navečer i ne možete zaspati? Isprobajte ovaj trik za bolji san

Mnogi ljubitelji kafe, posebno oni koji dnevno popiju tri do četiri šolje, svjesni su da kofein može utjecati na kvalitetu sna. Iako ne izaziva uvijek pretjeranu energičnost ili nervozu, konzumacija u kasnim poslijepodnevnim ili večernjim satima može dovesti do problema s uspavljivanjem.
Budući da mnogi ne žele potpuno odustati od konzumiranja kafe u kasnim večernjim satima ili espressa nakon večere, korisno je razmotriti načine kako kofein konzumirati pažljivije i zdravije. Nedavno istraživanje otkrilo je jednostavan trik koji bi mogao pomoći u bržoj razgradnji kofeina u organizmu.
Prema kliničkom psihologu i naučniku za san dr. sc. Michaelu J. Breusu, kofein ima poluvrijeme eliminacije od šest do osam sati. To znači da, ako se posljednja šolja kafe popije u 14:00, čak 50 posto kofeina i dalje ostaje prisutno u tijelu do 22:00. Kako bi se smanjio njegovu efikasnost na san, preporučuje se izbjegavanje unosa kofeina kasnije tokom dana.

U Sarajevu danas veliki defile ljiljana: Ovo su instrukcije svim učesnicima
Međutim, jedno istraživanje savjetuje da bi konzumacija brokule mogla ubrzati metabolizaciju kofeina. Istraživanja objavljena 2007. u časopisu Current Drug Metabolism pokazala je da brokula potiče aktivnost jetrenih enzima iz skupine citokroma P450, koji sudjeluju u razgradnji kofeina. Učesnici istraživanja konzumirali su 500 grama brokule (oko pet i pola šolje nasjeckane brokule) zajedno sa 100 miligrama kofeina, što je približno količini kofeina u jednoj šolji kafe.
Dodatna meta analiza prehrambenih istraživanja potvrdila je da i drugo povrće iz skupine križonosnica, poput prokulica, kupusa, karfiola, rotkvica i potočarke, može podržati metabolizam kofeina. Posebno se ističe utjecaj na enzim CYP1A2, koji ima ključnu ulogu u njegovoj razgradnji. Naučnici savjetuju da se, u slučaju kasne konzumacije kofeina, uz kafu pojede i malo kuhane brokule, jer će termička obrada smanjiti rizik od nadutosti, što je također važno za miran san.

Kako kafa djeluje na prazan želudac? Odgovor će vas iznenaditi
Za one koji ponekad piju kafu u kasnim satima, dodavanje brokule prehrani može biti jednostavan način da se ubrza razgradnja kofeina i smanji njegov utjecaj na san. Osim toga, konzumacija povrća donosi i niz drugih nutritivnih prednosti. Ako to nije dovoljno, vrijedi razmotriti dodatke prehrani koji podržavaju kvalitetan san na prirodan način, piše 24Sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.