Poigravanje: Kad hoće da manipuliše tobom

Radiosarajevo.ba
Poigravanje: Kad hoće da manipuliše tobom
Foto: Unsplash.com / Ilustracija

Sumnjate da s vama manipuliraju? U nastavku pročitajte koje rečenice to potvrđuju. Stručnjaci se slažu da u ljubavnim odnosima vrlo lako dolazi do manipulacije.

 Ako vas vaš "naoko" divan partner često emocionalno ucjenjuje na razne načine, vjerovatno ste u vezi s manipulatorom. U nastavku pročitajte koje to rečenice svakodnevno koriste kako bi vas natjerali da se osjećate loše i pritom manipulirali vama, piše Infopult.

1. Pretjeruješ i previše analiziraš

Postoje ljudi koji nekim situacijama pridaju preveliku važnost i pritom pretjeruju. Međutim, kada vaš partner namjerno radi stvari kojima u vama izaziva neprijatnost i paranoju, a zatim tvrdi da nije ništa uradio, onda možete biti sigurni da nimalo ne pretjerujete sa svojim reakcijama.

Na očigled svih flertuje s vašom poznanicom, kada mu kažete da je to bilo neprimjereno i uvredljivo, on tvrdi da ste sve umislili, a nakon nekoliko mjeseci saznate da vas je varao s njom. Manipulatori će vas natjerati da sumnjate u svoju intuiciju, davat će vam povoda za zabrinutost, a zatim vas kritizirati zbog nje.

2. Mrzim kad dramiš

Svaki put kada pokušate da popričate o svojim brigama ili problemima koji se tiču njih, uradit će sve da se osećate loše zbog toga. Isto će uraditi i kada reagirate na njihovo loše ponašanje. Manipulatorima ne pada na pamet da se mijenjaju, oni žele da nastave da žive po svom i natjerati vas da radite isto. Vječno izigravaju žrtvu, čak i u situacijama kada su krivi za to što ih "teretite".

3. Tako si osjetljiva

Manipulatori će vam prvo dati puno pažnje i svog vremena, a onda se povući, ignorirat će vas danima i čekati da reagirate. Pritom će vas kritizirati i provocirati u želji da napokon progovorite. Kada to uradite, optužit će vas da ste previše osjetljivi i previše očekujete.

4. Sve pogrešno shvataš

U svakoj vezi postoje nesporazumi, ali manipulatori ih namjerno stvaraju. Namjerno će vas isprovocirati, a onda okriviti za nesporazum ili jednostavno negirati da su nešto rekli ili uradili.

5. Luda si

Kada osjete da ste shvatili njihove namjere i kada počnete da se odupirete manipulacijama, koristit će uvrede i na sve moguće načine natjerat će vas da posumnjate u svoj zdravi razum. U jednom trenutku proglasit će vas ludom, ogorčenom ili ljubomornom u očajničkom pokušaju da zaustavi vašu sumnju u njega.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije