Pitate se hoćete li smršati ako na spavanje odete gladni - ovo je odgovor

0
Radiosarajevo.ba
Pitate se hoćete li smršati ako na spavanje odete gladni - ovo je odgovor
Foto: Instagram / Ilustracija / Dijeta

Ako odlazite u krevet gladni, to vam neće vam pomoći u mršavljenju.

Odlazak u krevet s osjećajem gladi ne utiče podjednako na sve osobe, ali stručnjaci navode kako takvo stanje ne doprinosi ni zdravlju ni težini, prenosi thehealthy.com.

Evo što vam se može dogoditi ako u krevet odlazite gladni:

Bayern na mukama prije 'Der Klassikera': Dva ključna igrača pod velikim upitnikom

Bayern na mukama prije 'Der Klassikera': Dva ključna igrača pod velikim upitnikom

Manjak sna

Glad je stanje koje će mozak držati u stanju pripravnosti i neće mu dopustiti stanje dubokog sna, tvrdi dijetetičar Wesley Delbridge. Uostalom, glad će umanjiti i trajanje sna jer ćete gladni teže zaspati.

Povećanje tjelesne težine 

Pad razine šećera u krvi uzrokovat će glad koja će se zatim pokušati zadovoljiti hranom nadohvat ruke, a takva će hrana dovesti do povećanja tjelesne težine.

Ilustracija - undefined

Pixabay: Ilustracija

Spavanje s praznim želucem poremetit će i razine šećera u krvi koje će u konačnici uticati na metabolizam. Zbog toga se preporučuje grickanje kockice tamne čokolade ili šake oraha koji će vas držati sitima do jutra.

Gubitak mišićne mase

U nedostatku nutrijenata čije će proteine tijelo preraditi u mišiće, energija gladnog tijela crpit će se iz onih dijelova tijela koje nikako ne želite, iz mišića, tvrdi Europsko društvo kardiologa. Navode i kako će dugotrajne faze gladi tokom sna loše uticati i na najvažniji mišić, na srce.

Manjak energije

Stvaranje energije preradom proteina 24-satni je posao koji se odvija unutar tijela. U nedostatku proteina takav će se proces usporiti pa će buđenje manjkati energijom. Sveučilište u Floridi analiziralo je razinu energije onih koji su prije sna konzumirali 30 grama proteina i oni koji to nisu učinili. Nalazi su pokazali kako su oni koji su konzumirali proteine imali visoke razine energije dok oni koji su spavali gladni nisu.

Mrzovolja 

Sveučilište Cambridge potvrdilo je kako glad uzrokuje rast razine hormona koji reguliraju ponašanje te utiče na dijelove mozga koji inače kontroliraju ljutnju. Na taj način glad direktno uzrokuje ljutnju.

Pridržavanje obroka

Odlazak u krevet iako ste gladni ne mora uvijek biti loša stvar, smatraju stručnjaci. Takav će san dovesti do buđenja nakon kojeg ćete pojesti konkretan obrok koji će po mogućnosti biti sastavljen od velikog udjela proteina i vlakana.

Mršavljenje

Kasni obroci mogu dovesti do povećanja tjelesne težine. Večera u kasne sate dovest će do nadutosti koja će zatim povećati inzulin i glukozu u krvi. Neaktivno tijelo će stoga te dodatne kalorije prerađivati u masti. Stručnjaci predlažu da između doručka i večere prođe 12 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije