Piće staro više od 1000 godina: Evo za šta je sve dobar kefir

0
Radiosarajevo.ba
Piće staro više od 1000 godina: Evo za šta je sve dobar kefir
Foto: BBC / Kefir / Ilustracija

Kefir je kultiviran, fermentiran napitak koji podsjeća na jogurt.

Određeni izvori navode da je ovo piće staro više od 1000 godina, a podrijetlom je s Kavkaza. Navodno ga je ondašnje lokalno stanovništvo, poznato po zdravlju i dugovječnosti, slučajno otkrilo za vrijeme nošenja svježega mlijeka u svojim kožnim vrećicama.

Jednom slabo poznat izvan Kavkaza, danas je kefir posebno popularan u Rusiji i zemljama jugozapadne Azije, a posljednjih nekoliko godina i u drugim državama svijeta. U osnovi, kefir se proizvodi fermentacijom "kefirnih" zrna, koja nalikuju minijaturnim cvjetačama. Ta se zrna sastoje od kazeinskih i želatinoznih kolonija mikroorganizama koji se simbiotski uzgajaju.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dominantna mikroflora su Saccharomyces kefir, Torula kefir, Lactobacillus caucasicus, Leuconostoc i mliječni streptokok koji se koristi u prehrambenoj industriji, a prisutan je i kvasac. Ponekad se i kulturu kefira naziva i tibetanskim ili kefirnim gljivama, ali kefir nije gljiva, već prirodni starter, odnosno zrnca. 

Podaci o energetskim vrijednostima

Prije svega, evo koliko kalorija možete očekivati na 100 g kefira:

  • kalorije: 60 kcal
  • ugljikohidrati: 4,4 g
  • masnoće: 3,2 g (ovisno o korištenom mlijeku)
  • proteini: 3,3 g

Dio razloga zbog kojih je kefir u posljednjih nekoliko godina postao pristupačniji i rašireniji vjerovatno je zbog zdravstvenih koristi. On sadržava puno hranjivih sastojaka, puno proteina, B vitamina, kalija i kalcija. Kalcij pomaže u stvaranju jakih kostiju, protein gradi jake mišiće, a kalij je važan za zdravlje srca, prenosi Medical News Today.

Ove dvije namirnice tope salo: Za 14 dana do sedam kilograma manje uz rigoroznu i efikasnu dijetu

Ove dvije namirnice tope salo: Za 14 dana do sedam kilograma manje uz rigoroznu i efikasnu dijetu

No, probiotici su najjača zdravstvena korist koju kefir može ponuditi. Prema Mayo klinici, probiotici mogu pomoći u: poboljšanju omjera zdravih bakterija gastrointestinalnog trakta liječe probavne smetnje, pogotovo nakon korištenja antibiotika liječe sindrom iritabilnog crijeva ili ublažavaju njegove simptome smanjuju ili sprječavaju gastrointestinalne infekcije ili pospješuju oporavak nakon njih sprječavaju ili pomažu u liječenju vaginalnih infekcija sprječavaju ili pomažu u liječenju infekcija mokraćnog sustava. Zdravstvene koristi kefira mogu se proširiti i izvan okvira probiotika. Jedno je istraživanje utvrdilo da kefir može biti koristan u snižavanju kolesterola i stimuliranju imunosnog sustava.

Ponekad ljudi znaju izjednačavati kefir i jogurt kao identične proizvode, no oni to nisu. Oni imaju mnogo toga zajedničkoga - oboje su kremasti, ponekad imaju trpki okus i izrađuju se uz pomoć mliječnih proizvoda iako ima i alternativnih verzija. Oboje su također odlični izvori bjelančevina, kalcija, vitamina B, kalija i probiotika.

No, imaju i nekoliko razlika. Kefir obično ima više masti nego jogurt, ali ima i više proteina i više probiotika. Također, rjeđi je i lakši je za konzumaciju od jogurta, koji je nešto gušće konzistencije. Razlika je, naravno, i u samoj pripremi. Kefir se fermentira na sobnoj temperaturu, dok se mnoge vrste jogurta kultiviraju pod određenom toplinom.

Nadalje, kefir sadrži veći broj različitih vrsta zdravih bakterija, bolji je i za gastrointestinalni trakt, a aktivni kvasac koji se nalazi u kefiru također ima veće prehrambene koristi od onoga u jogurtu, navodi Healthline.

Iako konzumiranje kefira donosi obilje zdravstvenih koristi, moguće su i neke nuspojave. One uključuju zatvor i grčeve u trbuhu, a najčešće ih ljudi osjete nakon prve konzumacije kefira. Nadalje, kefir se smatra sigurnim za djecu u dobi od jedne do pet godina, ali svakako bi prvo to trebala provjeriti s pedijatrom ili liječnikom opće prakse, piše portal Miss7Zdrava

Priprema od samo dva sastojka: Kako napraviti domaći kefir?

Priprema od samo dva sastojka: Kako napraviti domaći kefir?

Djeca mlađa od godine dana ne smiju konzumirati mliječne proizvode od kravljeg mlijeka, ali zato smiju majčino mlijeko koje sadrži prirodne probiotike. Osobe s autoimunim bolestima također trebaju razgovarati sa svojim liječnikom prije konzumacije kefira. Iako je bakterija u kefiru korisna za osobe s jakim imunološkim sustavom, ona može povećati infekcije ili pogoršati stanja kod onih čiji je imunološki sustav izvan ravnoteže.

Voćni smoothie s kefirom

Osim što ga možete kupiti, kefir možete napraviti i sami. Probajte ovaj slastan recept za voćni smoothie s njim.

Sastojci:

  • 200 mL kefira 
  • 1/2 banane 
  • 80 g smrznutih borovnica ili drugog voća po izboru
  • 1 naranča 

Priprema:

U blenderu pomiješajte sve sastojke i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Poslužite odmah. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije