Pet tajni žena koje se nikada ne udebljaju i žive najduže
Japanska spisateljica Naomi Moriyama autorica je knjige "Japanese Women Don’t Get Old or Fat" ("Japanke ne stare i ne debljaju se") u kojoj su otkrivene tajnedugovječnosti i vječne mladolikosti "čudesnih" Japanki.
Koja je tajna njihove dugovječnosti i mladolikosti doznajte u nastavku teksta.
1. Žene u Japanu gotovo uvijek jedu obroke pripremljene kod kuće koji se većinom sastoje od grilane ribe, zdjelice riže, kuhanog povrća, juhe, zelenog čaja i voća.
2. Hrana se lagano kuha ili grila, a umjesto hljeba Japanke jedu rižu. Uobičajeni japanski doručak čini komad ribe, riža, tofu, alge, supa, mladi češnjak, omlet i zeleni čaj, sve u malim porcijama. Rižu jedu za svaki obrok i to je najveća razlika između načina života na Istoku i Zapadu.
3. Slatki deserti su rijetkost u japanskoj kuhinji, a i kada se jedu uvijek je riječ o malim količinama. Nije da Japanke ne vole čokoladu i kolače – jednostavno su svjesne posljedica i štetnih nuspojava slatkog na zdravlje.
4. Roditelji uče svoje djecu da jedu polako i da cijene svaki zalogaj. Zbog toga Japanci nikada ne napune zdjelu do vrha i ne serviraju velike porcije, a svaka vrsta hrane poslužuje se odvojeno.
5. Tjelovježba je dio dnevne rutine u Japanu, a kako bi održali zdrav način života, Japanci su izgradili čitavu kulturu na vožnji bicikla, hodanju i dugom pješačenju, zaključuje Naomi Moriyama u svojoj knjizi.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.