Upale i infekcije: Razlozi zbog kojih se na odmoru razbolite

Radiosarajevo.ba
Upale i infekcije: Razlozi zbog kojih se na odmoru razbolite
Koliko puta vam se dogodilo da planirate putovanje mjesecima unaprijed i kad konačno odete, što vam se dogodi - razbolite se? Niste jedini.

Na putovanjima vas najčešće mogu dohvatiti virusne infekcije gornjih dišnih puteva, upala grla, kašalj

Ovo su neki od najčešćih uzroka putnih bolesti i načini na koje ćete smanjiti njihov rizik.

1. Aerodromi su puni bakterija

U zatvorenom ste prostoru, a okruženi ste s više ljudi nego inače. Ako ste u avionu nekoliko sati, a osoba pored vas kiše i kašlje, povećavaju vam se šanse da nešto 'pokupite.' Pitate li se može li pritisak u kabini učiniti nešto vašim sinusima. Naime, privremeno vam se može začepiti nos, ali taj osjećaj uglavnom nestaje nakon nekoliko sati i ne povećava vam šanse od prehlade.

Najbolja odbrana: Nemojte zaboraviti ponijeti lijekove za prehladu. Zapamtite da su javne površine pune bakterija, stoga pazite na pranje ruku ili koristite antibakterijske gelove prije što dodirnete lice ili usta.

2. Strane zemlje mogu biti dom stranim bolestima

Lako je podcijeniti bolesti koje prevladavaju negdje drugo u svijetu, ako one nisu česte tamo gdje vi živite, poput malarije. I zato prije odlaska na put, obavite detektivski posao kako biste saznali kojim bolestima možete biti izloženi i postoje li preventivne mjere.

CDC ima sveobuhvatan popis putnih obavijesti nazvanih Žuta knjiga. Proučite koje su infekcije endemske na vašem odredištu i treba li vam cijepljenje.

3. Voda iz česme

U nekim područjima, voda naime može biti kontaminirana. Znaju to svi oni koji su bili, na primjer u Tunisu. Ona naime, može uzrokovati različite bolesti, uključujući i dijareju. Kao stranac, možda ćete biti osjetljiviji na tu vodu, nego što je lokalno stanovništvo, jer vaše tijelo jednostavno nije naviknuto na tu vrstu mikroba.

Savjet: Prije odlaska posjetite CDC i provjerite da li je sigurno na vašem odredištu piti vodu iz česme. Ako se tokom putovanja razbolite, pomno pratite svoje simptome.

4. Putovanje može promijeniti vašu rutinu

Lako je preskočiti dozu redovnihlijekova kada 'ispadnete' iz rutine. Ali s nekim lijekovima, čak i neznatno odstupanje od vremena uzimanja, može biti problematično. To najviše vrijedi za lijekove koji mijenjaju imunološku funkciju, poput imunosupresiva.

Najbolja odbrana: Ako ste na bilo kojim lijekovima koji se trebaju uzimati u određeno doba dana, posavjetujte se s doktorom prije nego što odete na put. U međuvremenu, uvijek stavljajte lijekove u ručnu prtljagu, u slučaju da vam let ili prtljaga kasne.

5. Stres i umor

Naravno, godišnji odmori trebaju biti opuštajući, ali koliko često ste radili prekovremeno, i ostajali budno do dugo u noć, a u isto vrijeme ste planirali putovanje. I onda ste se na godišnjem razboljeli. Danski psiholog Ad Vingerhoets ovu pojavu je nazvao 'bolest slobodnog vremena'.

Adrenalin pomaže u nošenju sa stresom, i podiže naš imunitet. Brzi prelazak na lagodan način života šokira naš organizam i on ostaje bez zaštite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije