Pet prehrambenih navika zbog kojih ćete imati zdrave i jake zube

Radiosarajevo.ba
Pet prehrambenih navika zbog kojih ćete imati zdrave i jake zube
Foto: Thinkstock / Ilustracija
Naši zubi igraju ključnu ulogu u procesuiranju hrane i važno je čuvati ih. Ono što jedemo i pijemo uvelike utječe na njihovu kvalitetu i to na tri načina:
  • teksturom - ljepljiva hrana teško se uklanja sa zuba i time uzrokuje njihovo propadanje

  • sadržajem - šećeri i kisela hrana ubrzat će propadanje zubi, uništiti caklinu i uzrokovati karijes

  • zdravstveno stanje - određena hrana može izazvati refluks koji će oslabiti zube

Postoji nekoliko prehrambenih savjeta koje možete uključiti u svoj život kako biste sačuvali ili poboljšali oralno zdravlje.

1. Ograničite slatko ili ga izbacite iz prehrane

Šećeri su odavna detektirani kao uzroci karijesa i kada govorimo o njima ne mislimo samo na slatkiše, nego i na gazirana, zašećerena pića i procesuiranu i konzerviranu hranu. 

2. Ograničite unos ljepljive i kisele hrane

Sušeno voće, med, melasa, grožđice i ostala hrana ovog tipa lijepi se za zube i teško uklanja te stvara plak i uzrokuje karijes. Kisela hrana utječe na caklinu.

3. Izbalansirajte prehranu 

Zdrava hrana važna je za cijeli organizam pa tako i za zube. Ako jedete raznoliko, svježe i neprocesuiano, vaš će tijelo pa tako i zubi dobiti sve potrebne vitamine i minerale. 

4. Ne zaboravite na kalcij

Zdrav nivo kalcija koju će tijelo dobiti kroz jaja, zeleno povrće i mliječne proizvode, nužna je za jake zube i kosti. U suprotnom, manjak kalcija može dovesti do osteoporoze  u kasnijim godinama života, a ona osim kostiju uzrokuje i proadanje zubi. 

5. Ograničite unos pića (osim vode)

Sva hrana i piće koji imaju jaku boju poput crnog vina, kafe, crnog čaja, balzamičnog octa, bobičastog voća mogu potamnjeti zube. Stoga nakon što konzumirate nešto od gore navedenog, isperite usta vodom. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije