Pet odličnih savjeta za uspješnu depilaciju kod kuće

0
Radiosarajevo.ba
Pet odličnih savjeta za uspješnu depilaciju kod kuće
Foto: Pixabay / Savjeti - kako pripremiti kožu za depilaciju?

Uspješnost depilacije voskom zavisi u velikoj mjeri od pripreme kože, kao i od odabira voska koji se koristi.

Koža je, kakvog god tipa i stanja, osjetljiva, zato o njoj prilikom svakog tretmana, depilacije, bilo kakvog izlaganja određenim proizvodima, treba posebno voditi računa. Svaki korak je važno dobro odraditi: od odabira toplog ili hladnog voska za depilaciju, do načina depiliranja.

Kada vam se dogodi da imate jake iritacije, crvenilo, pojavu bubuljica, polako razmotrite u čemu bi bio problem kako biste već narednog puta to popravili i sredili. Nudimo vam pet savjeta kako da uradite uspješnu depilaciju kod kuće, a svi ovi savjeti isto važe i kada je u pitanju depilacija u nekom kozmetičkom salonu.

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Priprema kože za depilaciju

Od velike je važnosti da kožu uredno pripremite za proces depilacije. To znači da je sasvim čista, bez ikakvih ostataka krema i kozmetičkih proizvoda na sebi i da je potpuno suva. Zato je prvi korak pripreme piling za tijelo. Detaljno ispilingujte kožu, što će ukloniti sve nečistoće sa nje i sasvim očistiti pore. Pored toga, piling dozvoljava da se nakon depilacije koža lakše i bolje neguje, a da vosak za depilaciju ukloni čak i one najsitnije dlačice.

Topli vosak je bolja opcija. Toplotom se otvara folikul dlake, pa je depilacija lakša, uklanjaju se i one dlačice koje su tek počele da rastu, a sve ovo više odgovara osjetljivoj koži. Možete odabrati vosak za određenu regiju koja se depilira kao i prema osjetljivosti kože. Upravo je to i najbolja preporuka kako birati vosak za depilaciju.

Skraćivanje dlačica

Kada su dlačice suviše duge, onda je i depilacije bolnija. Zato, ukoliko je između dvije depilacije prošlo više vremena, a to se redovno dešava u hladnijim mjesecima, skratite dlačice na neku veličinu od 5 mm, što će učiniti da depilacija bude bezbolnija, a vosak za depilaciju će bolje sve ukloniti.

Genijalno: Evo kako se riješiti dosadnih izbočina i crvenih tačkica nakon brijanja

Genijalno: Evo kako se riješiti dosadnih izbočina i crvenih tačkica nakon brijanja

Proces depilacije

Vosak za depilaciju se uvijek nanosi u smjeru rasta dlake. Ako je to topao vosak, nanosite ga špatulicom, a ako se radi o trakama, onda ih lijepite u smjeru rasta dlake. Kada je vosak spreman za uklanjanje skida se brzim pokretom, u smjeru suprotnom od rasta dlake. Bilo koji drugi način uklanjanja voska može da dovede do oštećenja kože ili slabijeg uklanjanja dlačica.

Šta sa dlačicama koje ostanu nakon depilacije?

Nerijetko se dogodi da na određenim mjestima ipak ostane po nekoliko dlačica. Nemojte vraćati vosak za depilaciju na tu regiju, jer može da podigne prag osjetljivosti kože i izazove jače iritacije, već te dlačice uklonite pincetom.

Njega kože nakon depilacije

Kožu bi nakon urađene depilacije trebalo preći nekim antibakterijskim sredstvom. Sačekajte malo vremena da se koža smiri, takvo sredstvo će zaustaviti iritacije u velikoj mjeri. Poslije svega nanesite neko hidratantno mlijeko, losion, budući da je koži potrebna hidratacija. Ne bi trebalo odmah da se tuširate, već samo lagano iznjegujte kožu i ne izlažete je odmah suncu, jer koliko god otporna bila, koža je u prvim satima nakon depilacije dosta osjetljivija nego inače, piše Zenasamja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije