Pet novogodišnjih savjeta za ljepšu 2019. godinu

Radiosarajevo.ba
Pet novogodišnjih savjeta za ljepšu 2019. godinu

Ispraćaj Nove godine, pored magične atmosfere novogodišnje noći, sa sobom donosi i zatvaranje jednog, a otvaranje sasvim novog poglavlja naših života. Upravo u ovom periodu donosimo rezolucije koje obilježavaju te početke i motivišu nas da, barem djelomično, poboljšamo svoj životni stil.

Ove godine, umjesto standardnih, od prije postojećih, ali nikad realizovanih ciljeva, poput konačnog mršavljenja, redovnog učenja, štednje za daleka putovanja, i sličnog, savjetujemo donošenje odluka koje će biti korisne za vas, ali i za vašu okolinu.

Ne radi se o već otrcanoj frazi „mira u svijetu“ ili nekom drugom, previše ambicioznom cilju, već o jednostavnim savjetima, čijom implementacijom možemo postići drastične promjene na polju zaštite okoliša. A kako bismo izbjegli one klasične „izbjegavajte korištenje automobila“ ili „zatvorite slavinu prilikom pranja zuba“, razgovarali smo s Jasminom Katicom, Šeficom odsjeka za energetsku efikasnost, Federalnog ministarstva prostornog uređenja, koje, shvatajući važnost ove teme, implementira Projekat energetske efikasnosti za BiH (BEEP).

Nosite svoj ceker u kupovinu

Plastične kese su jedan od najvećih zagađivača okoliša. Istovremeno su i odgovorne za smrt više od milion ptica, stotine hiljada morskih kornjača, kitova i drugih životinja. Njihov glavni sastojak je naftni polietilen, za čiju proizvodnju se, svake godine, koriste ogromne količine ulja – neobnovljivog resursa koji povećava količinu gasova staklene bašte.

Ovaj proces proizvodnje plastičnih kesa istovremeno iziskuje i ekonomske resurse, što, u konačnici, znači da plaćamo, i novcem i zdravljem, proizvode koje pravimo da bismo ih bacili.

Prokuhavajte onoliko vode koliko vam je zaista potrebno

Možda vam, na prvu, zvuči smiješno, ali ovo je, zaista, jako važan savjet. S obzirom na činjenicu da količina vode koju prokuhavate određuje i brzinu samog procesa, više vode znači i veću potrošnju energije.

Upravo iz tog razloga je važno da ne zagrijavamo bespotrebne količine vode, te tako spriječimo bezrazložnu potrošnju energije.

Izbjegavajte tzv. brzu modu

Modna industrija se popela na sami vrh najvećih zagađivača na svijetu, a na crnoj listi je odmah iza naftnih kompanija. Brendovi ‘brze i jeftine mode’ su promijenili modnu industriju, ali i samu planetu. Kritike ove industrije uključuju negativni uticaj na životnu sredinu, zagađenje voda, upotrebu toksičnih hemikalija i povećanje nivoa tekstilnog otpada.

Stoga, iako se nekad čini teško, ipak moramo moći odoljeti još jednom džemperu, „maloj, crnoj haljini“ ili nekom drugom odjevnom komadu.

djevojka_jesen_moda_stil_dzemper_hlace_uggsice_cizme_pinterest.jpg - undefined

Nemojte koristiti kozmetiku s hemikalijama

Znate li da sve što stavite na kožu dospije u vaš krvotok? Upravo bi to trebala biti najveća motivacija za korištenje prirodnih kozmetičkih proizvoda. Istovremeno, važna je i činjenica da hemikalije iz ovih proizvoda, dospijevajući u rijeke i mora, uzrokuju i zagađenja voda, kao i njihove flore i faune.

Razlog tome su mikročestice koje se nalaze u sadržaju istih, a najčešće su izrađene od polietilena ili nekih drugih petrohemijskih plastika, poput polistirena i polipropilena, čija proizvodnja, također, ima razarajući efekat na okoliš.

Koristite svoju bocu za vodu

Sjećate li se one lijepe boce za vodu koju ste nekad davno kupili i pospremili nakon samo par dana? Došlo je vrijeme za njeno ponovno korištenje!

Baš kao što je slučaj kod plastičnih kesa, proizvodnja plastičnih flaša iziskuje velike količine neobnovljivog resursa – ulja. Obično se radi o polietilen tereftalatu (PET), jer je materijal jak i lagan. Isto toliko jako i lagano zagađuje prirodu, a za njegovu razgradnju je potrebno čak 500 godina.

Dakle, Zemlja je svakim danom u sve kritičnijoj situaciji, a njena budućnost, ma koliko kliše zvučalo, u našim rukama. Stoga se pobrinimo da 2019. godina bude sretna i Zemlji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije