Pazite pored čega spavate: Neki slučajevi završavaju amputacijom

Radiosarajevo.ba
Pazite pored čega spavate: Neki slučajevi završavaju amputacijom
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Ovih dana društvenim mrežama kruži objava i upozorenje roditelja petnaestogodišnjeg dječaka iz Kalifornije, koji je zaspao dok je punio telefon.

Probudila ga je eksplozija, koja ga je oborila na pod, a i krevet mu je bio u plamenu.

Kao posljedica, ostale su mu opekotine drugog stepena na leđima i lijevoj ruci koje su mu bukvalno "rastopile" sloj kože, i prouzrokovale velike plikove. I to nije usamljen slučaj. Koliko je opasno spavanje pored električnih uređaja i koliko ozbiljne posljedice naizgled bezazleni mali kućni aparati, ukoliko dođe do kuršlusa, mogu da ostave na nas, pojasnio je srbijanski doktor Ninoslav Begović.

On navodi da se nesreće dešavaju u svakakvim okolnostima, ali da povrede kad pukne punjač mogu da budu ozbiljne i da treba kad god je to moguće izbjegavati spavanje pored utičnica. 

Navodi da, ukoliko se desi nesreća ove vrste, roditelji treba da odreaduju brzo i da ne stavlajju ništa na opekotinu osim hladne vode ili leda, i da se potom upute u ustanovu gdje može da se pacijentu pruži prva pomoć. 

Begović dodaje da su to sporadični slučajevi kojih ima dva do tri puta godišnje, ali i da je prije nekoliko mjeseci dvogodišnje dijete primljeno zbog udara struje i da je ono i dalje u lošem stanju i da se nalazi u komi. 

Što se tiče trenda slikanja selfija na lokomotivama, Begović navodi da su povrede koje mogu da se zadobiju strujnim udarom od lokomotive izuzetno opasne jer su dubokog stepena i zahvataju veliki procenat kože koje zahtjevaju ozbiljan pristup. Obično ti pacijenti završe sa amputacijom ili preminu od posljedica strujnog udara. 

Treba da se smanji rizik i treba da budu pod kontrolom što je više moguće kako bi se izbjegle ovakve povrede, smatra Begović, jer to nije samo površinska opekotina već opekotinska bolest koja kasnije ostavlja velike posljedice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije