Palačinke mekane kao duša: Recept koji uvijek uspijeva

Radiosarajevo.ba
Palačinke mekane kao duša: Recept koji uvijek uspijeva
Foto: Unsplash / Ilustracija

Priprema smjese za palačinke trebala bi biti jedan od najjednostavnijih pothvata u kuhinji, no činjenica je da brojnima zadaje glavobolje.

Mekane i pjenaste palačinke teško je postići ako nemate dobru tavu i dobar recept. Mi vam donosimo recept iz kuhinja naših baka/nana koji je jednostavan i nakon kojeg nećete tražiti bolji.

Sastojci za palačinke:

3 jaja
250 g brašna (pola glatkog i pola oštrog)
350 ml mlijeka
1 dl mineralne vode
malo soli
2 kašičice ulja
pola kašičice ruma

Priprema palačinki:

1. Pjenasto umutite cijela jaja, izmiješajte dok ne dobijete gustu homogenu smjesu, ulijte ulje pa mlijeko i izmiješajte.

2. Potom uz neprestano miješanje pjenjačom sipajte brašno dok ne potrošite zadanu mjericu, dodajte prstohvat soli i malo ruma tek toliko da smjesa dobije aromu, a još važnije da spriječite upijanje ulja.

3. Ako vam se smjesa čini gusta, razrijedite je mineralnom vodom.

Palačinke možete namazati džemom ili slavnim namazom od lješnjaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije