Ovo svaka buduća mama treba da zna: Pet vježbi koje će osigurati lakši porod

0
Radiosarajevo.ba
Ovo svaka buduća mama treba da zna: Pet vježbi koje će osigurati lakši porod
Foto: Pexels / Trudnoća

Redovna tjelesna aktivnost tokom trudnoće koja je uredna, pomaže u jačanju i toniranju mišića potrebnih za porod.

Kontinuitet vježbanja će tako cijeli period trudnoće učiniti manje napornim za tijelo, a snažniji mišići će pomoći u fazi guranja, čineći porod učinkovitijim i potencijalno kraćim.

Kako se kroz tjelesnu aktivnost što bolje pripremiti za važan trenutak za majku i dijete te boravak u porodilištu, u nastavku pročitajte kojih pet vježbi vam mogu osigurati lakši porod.

Majke Srebrenice vratile se iz New Yorka u Sarajevo: "Mi znamo šta su radili i kakvo su zlo učinili"

Majke Srebrenice vratile se iz New Yorka u Sarajevo: "Mi znamo šta su radili i kakvo su zlo učinili"

Napomena: Tjelesno vježbanje preporučuje se uz prethodno odobrenje nadležnog doktora kao i u trudnoći koja nema nikakve komplikacije.

Odmicanje noge na stranu ležeći na boku

Ležeći na boku, koljena pogrčena, traka iznad koljena, rebra u smjeru prema zdjelici i blago odignuta od poda, na izdah pogrčenu nogu podići prema gore, na udah vratiti se u početnu poziciju. Obratiti pozornost da kuk, koljeno i gležanj budu u istoj visini prilikom izvođenja pokreta. Isto ponoviti na drugoj strani.

Primicanje noge ležeći na boku

Ležeći na boku, vanjska noga pogrčena i oslonjena na povišenje primjer roler, unutarnja noga pružena, rebra u smjeru prema zdjelici i blago odignuta od poda, na izdah podići unutarnju nogu prema gore, na udah vratiti se u početnu poziciju. Isto ponoviti na drugu stranu, piše Živim.

Hip thrust

Ležeći položaj na leđima na pilates lopti tako da su lopatice i glava oslonjene na loptu, koljena pogrčena u nivou kukova, zdjelica u visini rebara, traka iznad koljena, ruke iza glave. Na udah spustiti kukove prema dole, na izdah vratiti se u početnu poziciju. Obratiti pažnju da se u isto vrijeme podiže glava kako se spuštaju kukovi i obratno.

Trudnoća nakon 35. godine: Rizici, ali i prednosti s kojima je dobro upoznati se

Trudnoća nakon 35. godine: Rizici, ali i prednosti s kojima je dobro upoznati se

Pokretljivost kukova u sjedećem položaju

Sjedeći položaj na strunjači, jedna noga pogrčena ispred tijela, druga iza tijela. Dinamično prebacivanje nogu s jedne na drugu stranu.

Kružnice kukovima sjedeći na pilates lopti

Sijed na pilates lopti, kruženje kukovima u jednom pa u drugom smjeru.

Sve vježbe ponoviti 8-12 ponavljanja u 2-3 kruga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije